Hopp til innhold

Alonso de Ercilla y Zúñiga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alonso de Ercilla y Zúñiga
Født7. aug. 1533[1][2]Rediger på Wikidata
Madrid[3]
Død29. nov. 1594[4][1][5][6]Rediger på Wikidata (61 år)
Madrid[7]
BeskjeftigelseOppdagelsesreisende, lyriker, skribent Rediger på Wikidata
NasjonalitetSpania
Signatur
Alonso de Ercilla y Zúñigas signatur

Alonso de Ercilla y Zúñiga (født 7. august 1533 i Madrid, død 29. november 1594 samme sted) var en spansk adelsmann, soldat og poet.

Karriere[rediger | rediger kilde]

I 1548 ble han gjort til pasje for tronarvingen, den senere Filip II av Spania. I denne egenskapen besøkte han Italia, Tyskland og Nederlendene, og var tilstede ved ekteskapet for sin herre til Maria I av England i 1554. Da han hørte om en ekspedisjon var under forberedelse for å legge under seg mapuchefolket i Chile ble han med denne i 1556 ifølge til García Hurtado de Mendoza, marki av Cañete, nylig utnevnt guvernør og kommandant av Chile, hvor de innfødte hadde gjort opprør. Tilsynelatende ble han i Chile i 17 måneder, mellom 1557 og 1559. Han deltok i kamper i Lagunillas, Quiapo og Millarapue, og var vitne til Caupolicáns død, og denne ble siden hovedfigur i hans diktverk La Araucana.

Han utmerket seg i den påfølgende hærtoktet, men etter en kamp med en medsoldat ble han dømt til døden i 1558 av sin general García Hurtado de Mendoza. Dommen ble omgjort til fengsel, men Ercilla ble hurtig løslatt og deltok i slaget ved Quipeo den 14. desember 1558.

I 1562 kom han tilbake til Spania og besøkte da Italia, Tyskland, Böhmen, og i 1570 giftet han seg med Maria de Bathn, en dame fjernet knyttet til familien Santa Cruz. I 1571 ble han gjort til ridder av Santiago-ordenen, og i 1578 ble ansatt av Filip II på en delegasjon til Zaragoza. Han klagde over å leve i fattigdom, men ved sin død etterlot han seg en beskjeden formue, og han var opplagt misfornøyd med ikke å bli tilbudt en posisjon i statsadministrasjonen.

Litterært liv[rediger | rediger kilde]

Hans viktigste litterære verk er La Araucana (Araukanernes sang), et lengre dikt som var basert på hendelsen i de krigene som han hadde deltatt i. Diktet består av tre deler, hvor det første er skrevet i Chile og ble utgitt i 1578. Det består av fortelling på vers som videreformidler de historiske fakta. Det andre ble utgitt i 1578 og er belemret med visjoner og andre romantiske mekanismer, og det tredje som kom i 15891590 inneholder i tillegg til hovedtemaet en rekke episoder som er stort sett ikke relevante. Til tross for diktverkets ujevne framtoning er det mange litterater som betrakter diktet som det mest vellykte eposet under renessansen i den klassiske stilen som ble skrevet på spansk.

La Araucana er et episk dikt om en militær eksaltasjon i 37 «cantos» hvor fortelleren legger den viktigste delen på Araucokrigen mot mapuchefolket, det vil si mot araukanerne, derav tittelen, og som Ercilla begynte å skrive på i løpet av hærtoktet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Encyclopædia Britannica, www.britannica.com[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 14. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gran Enciclopèdia Catalana, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0024295[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id ercilla-y-zuniga-alonso-de[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]