Alla Jarosjynska

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Alla Yaroshinskaya)
Hopp til: navigasjon, søk
Alla Jarosjynska
Født14. februar 1953 (65 år)
Zjytomyr
Beskjeftigelse Journalist, skribent
Språkrussisk
Utmerkelser Right Livelihood Award

Alla Oleksandrivna Jarosjynska, ukrainsk Алла Олександрівна Ярошинська (født 14. februar 1953 i Zhytomyr oblast) er en ukrainsk politiker og journalist.

Som student ved universitetet i Kiev, var Yaroshinskaya en politisk dissident. Etter endt utdannelse jobbet hun som korrespondent for den lokale avisen, The Soviet Zhitomirshchina, i 13 år. Hun publisere også sin egen avis, Stenogramma, som fremmet motstand mot det sovjetiske totalitære regime. Hennes mann ble satt under press for å skille seg fra henne og hennes sønn ble diskriminert på skolen på grunn av hennes motstand mot sovjetiske myndigheter. Jarosjynska var medlem av det øverste Sovjet fra 1989 til 1991, og holdt flere minister-poster. Hun var rådgiver for Russlands president Boris Jeltsin.

Jarosjynska var en fremtredende forkjemper for perestrojka og for bedre bistand og informasjon til befolkningen etter Tsjernobyl-ulykken. Hun var president i Ecological Charity Fund, og er med-leder av den russiske Ecological Congress. Hun var medlem av flere internasjonale komiteer. Jarosjynska er med-forfatter av over 20 bøker og over 700 artikler om menneskerettigheter, ytringsfrihet, sikkerhet på kjernekraft og kjernefysisk økologi. I 1992 mottok hun Right Livelihood Award, og hun ble nominert til Nobels fredspris i 2005 som en del av 1000 PeaceWomen-prosjektet. Jarosjynska initierte mange demokratiske lover i Russland og Ukraina. Etter Sovjetunionens sammenbrudd, publiserte hun artikler som kritiserte Mikhail Gorbatsjov.