Aliança Renovadora Nacional

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Aliança Renovadora Nacional (ARENA) var et konservativt poitisk parti i Brasil som eksisterte i årene 1965 og 1979. Det var det offisielle regjeringspartiet under militærdiktaturet i Brasil i årene 1964 til 1985.

I 1964 ble president João Goularts regjering kastet i et militærkupp. I motsetning til andre latinamerikanske diktaturer fjernet imidlertid ikke militærjuntaen parlamentet i Brasil. I stedet innførte man i 1965 et forbud mot alle tidligere partier og opprettet et topartisystem. De fleste av politikerne fra de tidligere partiene PSD og UDN gikk inn i regjeringspartiet ARENA mens flesteparten av politikerne fra partiene PTB og PSD dannet det offisielle opposisjonspartiet Movimento Democrático Brasileiro (MDB).

ARENA var i begynnelsen et viktig instrument for militærstyret. De første årene var ikke MDB i en slik posisjon at de kunne foreslå eller hindre at lovforlag ble vedtatt. Ved valgene i 1966 og 1970 vant ARENA majoriteten av plassene i parlamentet. Ved valget i 1974 vant imidlertid MDB flere plasser enn forventet og var nær ved å få majoriteten i parlamentet. Militærdiktaturet reagerte med å vedtat en lov som reduserte makten til opposisjonen.

I 1979 vedtok militærstyret en slutt på topartisystemet. Hensikten var å splitte opposisjonen. ARENA ble da omdøpt til PDS.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]