Alstadloftet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Alfstadloftet»)
Alstadloftet
LandNorge
Kart
Kart
Alfstadloftet
59°57′53″N 9°17′59″Ø

Alstadloftet er et loft som på flere punkter atskiller seg fra andre bygninger av denne type. Loftet har hatt soveplasser i begge etasjer, og det hadde innvendig trapp opp til loftsrommet. Når det er satt på stabber passer det til definisjonen på et stabbur.

Alstadloftet,[1][2] også kalt Alfstadloftet, er et loft eller stabbur fra middelalderen på gården Alstad i Rollag i Numedal.[3]

Loftet er antatt bygd i 1272. Dendrokronologisk analyse viser at middelaldertømmeret (som ikke har barkkant) er felt et godt stykke ut på 1200-tallet, hvor den yngste daterte veggstokk er datert til etter 1254. Taktroa og den innvendige deleveggen i andre høgda ga presist fellingsår til vinterhalvåret 1271-72.[4] Tidligere ble loftet antatt bygd ca. 1193 basert på dendrokronologisk analyse som tydet på at tømmeret ble felt på 1180-tallet eller litt senere.[5] Undersøkelsene viser at bygningen ble løfta opp på klauvgrime helt i starten av 1700-tallet, da de nyere svillene i underburet har fellingsår vinterhavlåret 1701-02. Loftet er det eldste huset i Rollag; denne bygda har 15 bygninger fra middelalderen.

En runeinnskrift forteller at «Geirmund gjorde meg».[6] Runeinnskriften kan skrive seg fra 1100-tallet eller 1200-tallet. Om denne opplysninger gjelder stolpen runene er skåret i, trappa som står inntil eller selve huset er umulig å avgjøre.[7]

Lafteteknikken er findalslafting. Tømmeret er ovalt. Loftet ble bygget uten utvendige svalganger, og har innvendig trapp. Veggene heller svakt utover slik at de er omkring 10 cm bredere oppe enn nede. Opprinnelig hadde taket trolig lenger utstikk, ved senere endringer er blant annet taksperrene kortet inn. Johan Meyer mente at bygningens ytre var vakrere i den opprinnelige formen.

Trolig var det slik at loftet opprinnelig sto på trapesformede syllstokker som hvilte på en lav steinmur eller på hjørnesteiner. Buret i underetasjen er ett rom, mens trappa fører herfra opp i en innvendig svalgang med dør som fører inn i loftsrommet, sovekammeret.

Andre etasje har spor etter senger; slike spor er det også i første etasje; dette skiller Alstadloftet fra den tids skikk. Inngangsdøra har smijernsbeslag som forestiller «livets tre».

Loftet står nå på stabber av treverk. Døren ble endret da bygget fikk nytt fundament. Nåværende innvendig trapp er skåret med sag og langt yngre enn bygget ellers.[8]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Arne Berg: Norske mellomalderhus
  2. ^ Arne Berg kaller gården Alstad
  3. ^ https://snl.no/Rollag#menuitem5
  4. ^ Helene Svarva (2023): Dendrorapport 57-2023, Nasjonallabortoriet for datering, NTNU Vitenskapsmuseet.
  5. ^ Sellæg, Jo: Buskerud. Drammen: Buskerud fylkeskommune, 2000.
  6. ^ Tschudi-Madsen, Stephan: Vakrest i landet. Oslo: Cappelen, 1991.
  7. ^ Arne Berg: Norske mellomalderhus
  8. ^ Berg, Arne: Norske tømmerhus frå mellomalderen. Oslo: Landbruksforlaget, 1990.