Alfred de Zayas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alfred de Zayas
Født31. mai 1947Rediger på Wikidata (76 år)
Havanna
Beskjeftigelse
Embete
  • United Nations Independent Expert on the Promotion of a Democratic and Equitable International Order (2012–2018) Rediger på Wikidata
Utdannet vedHarvard Law School
Georg-August-Universität Göttingen
NasjonalitetUSA
Sveits
Medlem avCorps Rhenania Tübingen
UtmerkelserFulbright-programmet

Alfred-Maurice de Zayas (født 31. mai 1947 i Havanna) er en cubanskfødt amerikansk folkerettsjurist, historiker og forfatter. Han er professor i internasjonal rett ved Geneva School of Diplomacy and International Relations. Han har siden 2012 vært FNs spesialrapportør for å fremme en demokratisk og rettferdig verdensorden, et verv som ble opprettet etter forslag fra Cuba gjennom resolusjon 18/6 i FNs menneskerettighetsråd året før.[1][2]

Han er oldebarn av Cubas tidligere president, juristen og dikteren Alfredo Zayas y Alfonso, og tilhører en cubansk familie av spansk og fransk opprinnelse. Han vokste opp i Chicago. Alfred de Zayas studerte historie og jus ved Harvard University, og fullførte sin juridiske utdannelse ved Harvard Law School i 1970. Fra 1970 til 1973 arbeidet han som advokat i New York. I 1974 kom han som Fulbright-stipendiat til Tübingen. Frem til 1979 var han vitenskapelig assistent ved Institutt for folkerett ved Georg-August-Universität Göttingen, der han bl.a. ledet en arbeidsgruppe for krigens folkerett. Samtidig immatrikulerte han seg ved det filosofiske fakultet, og studerte middelalderhistorie og nyere historie. I 1977 tok han doktorgraden i historie. Han arbeidet fra 1980 som vitenskapelig medarbeider ved Max-Planck-Institut für ausländisches öffentliches Recht und Völkerrecht i Heidelberg og var samtidig medredaktør for Encyclopedia of Public International Law.

I 1981 ble han advokat ved FNs menneskerettighetssenter i Genève. Senere arbeidet han for FNs høykommissær for flyktninger. Han har bl.a. vært sekretær for FNs menneskerettighetskommisjon og leder for klageavdelingen til FNs høykommissær for flyktninger. Videre har han vært juridisk rådgiver for FNs komité mot tortur og FNs komité for bekjempelse av rasediskriminering.

Han har siden 1991 vært president for den internasjonale P.E.N.-klubben i Genève og utgiver av litteraturtidsskriftet Ex Tempore. I 2002 ble han generalsekretær for P.E.N.-klubben i det franskspråklige Sveits, og ble i 2006 president for denne organisasjonen. Han er dessuten president i United Nations Society of Writers.

Etter at han førtidspensjonerte seg fra FN-tjenesten i 2003 har han virket som gjesteprofessor ved University of British Columbia, DePaul University, Graduate Institute of International Studies i Genève, Geneva School of Diplomacy, Schiller International University, American College of Switzerland, Universidad de Alcalá de Henares i Madrid, Académie internationale de Droit Constitutionnel i Tunis og Universität Trier.

Han har utgitt en rekke vitenskapelige arbeider om menneskerettigheter og etnisk rensning, bl.a. folkemordet på armenerne, etnisk rensning under andre verdenskrig (Se A Terrible Revenge: The Ethnic Cleansing of the East European Germans), og skrevet om etnisk rensning i det tidligere Jugoslavia og USAs fangeleir på Guantanamo. Han er en tilhenger av retten til hjemlandet som en grunnleggende menneskerett, og er styremedlem i International Society for Human Rights og medlem av fagrådet for Zentrum gegen Vertreibungen i Berlin.

Zayas gav i 1979 ut en bok om Wehrmacht-Untersuchungsstelle für Verletzungen des Völkerrechts (WuSt) som var en del av den tyske militære overkommandoen under andre verdenskrig.

Alfred de Zayas har også både skrevet og oversatt dikt og klassisk litteratur. Han har bl.a. oversatt Rainer Maria Rilke til engelsk, fransk og spansk, og oversatt Joseph von Eichendorff og Hermann Hesse til engelsk. Han er medlem av det internasjonale Rainer Maria Rilke-selskapet.

Referanser[rediger | rediger kilde]