Alfred Redl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alfred Redl

Alfred Redl (født 14. mars 1864 i Lemberg i Galicia, Østerrike-Ungarn, død 25. mai 1913) var en østerriksk offiser og spion for Russland.

Redl kom fra en fattig familie og faren hans var kontorist. En særlig intelligens gjorde det mulig for Redl å stige raskt i gradene i den østerrikske hæren, en posisjon som ellers var forbeholdt de rike og privilegerte. Redl begynte etterhvert å spionere for andre lands etterretningstjenester, i første rekke for Russland. Rykter om at Redl også skal ha arbeidet for hemmelige tjenester i Frankrike og Italia har dukket opp i senere tid, men disse ryktene har verken blitt bekreftet eller avkreftet av pålitelige kilder. Redls motiver for landssvik er fremdeles uklart.

Redl kan ha blitt oppdaget i en kompromitterende situasjon av russiske agenter, siden han var homoseksuell og dersom dette hadde kommet frem, ville det vært fatalt for hans videre karrieremuligheter i militæret. Russiske agenter skal ha oppdaget at Redls homofili så tidlig som i 1901 og denne informasjonen kan ha blitt brukt til å presse ham til å avsløre gradert informasjon. Redl ble godt betalt for sine tjenester for den russiske etterretningstjenesten, og han hadde en livsstil langt over hva hans offisielle lønn kunne dekke.

Det er ikke uvanlig for folk å bli presset til å spionere, og deretter få god betaling som et virkemiddel for å sikre at de fortsetter som spioner. Fra 1903 til 1913 var Redl Russlands ledende spion. Redl har blitt kalt en av historiens største forrædere fordi hans handlinger var ansvarlig for drap på minst en halv million av hans egne landsmenn. Redl begikk selvmord ved skyting da det ble oppdaget at han hadde blitt avslørt som dobbeltagent og det ble derfor ingen rettssak og dom for spionasje.