Alfred Gaby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Alfred Edward Gaby (født 25. januar 1892 i Ringarooma, Tasmania, død 11. august 1918 i Frankrike) var en australsk soldat under den første verdenskrig.

Gaby var den sjuende sønnen til Alfred Gaby, en bonde, og hans hustru Adelaide (født Whiteway) Mens han arbeidet på familiegården, vervet Gaby seg og tjenestegjorde i tre år sammen med 12. infanteribrigade, også kjent som Launceston Regiment. Gaby var en australsk mottaker av Viktoriakorset, den høyeste og mest prestisjetunge utmerkelsen der er mulig å motta for tapperhet i møte med fienden.

Etter første verdenskrig brøt ut meldte Gaby seg frivillig til 1. australske imperiestyrke i januar 1916, etter to ganger tidligere å ha blitt avvist for verving. I løpet av de neste tolv månedene, samtidig som han lå i frontlinjen på vestfronten, ble Gaby forfremmet flere ganger. Gaby fullførte befalsutdannelsen i England i mai 1917 og han begynte deretter som løytnant i september 1917. Den 8. august 1918 i nærheten av Villers-Bretonneux i Frankrike kom Gaby over en stor fiendtlig styrke bare 40 meter fra der han lå. Gaby brukte maskingevær mot dem, tok femti soldater til fange og og han fant flere maskingeværer fra den fiendtlige garnisonen. Tre dager senere, den 11. august 1918 falt Gaby mens han ledet sine menn til et angrep under slaget ved Villers-Bretonneux.