Alfred Berg Kapitalforvaltning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alfred Berg Kapitalforvaltning
Offisielt navnAlfred Berg Kapitalforvaltning AS
Org.formAksjeselskap
Org.nummer956241308
BransjeKapitalforvaltning
Etablert29. november 1989[1][2]
MorselskapBNP Paribas Asset Management
HovedkontorOslo
LandNorge
Antall ansatte 49[3]
Nettstedalfredberg.no (no)
alfredberg.se (sv)

Alfred Berg Kapitalforvaltning AS er en norsk kapitalforvalter som tilbyr fond og aktiv forvaltning for institusjonelle og private investorer.

Selskapet tilbyr investeringer innen aksjefond, pengemarkedsfond, obligasjonsfond, kombinasjonsfond og alternative investeringer som hedgefond, eiendomsfond og infrastrukturfond.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble stiftet i 1863 av Carl Gustaf Hierzéel i den svenske hovedstaden Stockholm, samme år som Stockholmsbørsen åpnet. I 1901 kjøper bankmannen Alfred Berg opp selskapet og gir det navnet Alfred Berg.[4]

Under store deler av 1900-årene var Alfred Berg eid av Kahm-familien.[trenger referanse] I 1984 kjøpte selskapet aksjemajoriteten i Gunnar Bøhn & Co og etablerte seg for første gang i Norge. Året etter ble Alfred Berg innlemmet i Volvo Group og ekspanderte deretter sin virksomhet i Norden med oppkjøp av Danmarks eldste meglerhus Brødr. Trier, samt åpning av kontorer i Helsingfors, London, Moskva og New York.

I 1990 startet Alfred Berg med kapitalforvaltning i Norge, og ble i 1995 kjøpt opp av den nederlandske banken ABN AMRO.[5] Selskapet utviklet seg til en sterk nordisk aktør innen kapitalforvaltningen, med et omfattende globalt nettverk.

Alfred Berg kjøpte i 2000 opp det børsnoterte selskapet Industrifinans Forvaltning og ga forvaltningsvirksomheten navnet Alfred Berg Industrifinans i Norge, men i 2004 ble kapitalforvaltningen fullt integrert i ABN AMRO Asset Management og skiftet navn i hele Norden i 2006.

I 2007 ble ABN AMRO Bank kjøpt opp av et konsortium bestående av Banco Santander, Fortis Bank og Royal Bank of Scotland, ett oppkjøp som er verdens største innenfor den internasjonale finansbransjen. Som del av denne prosessen ble kapitalforvaltningsselskapet ABN AMRO Asset Management slått sammen med Fortis Investments i 2008.[6] Under integrasjonen av disse to selskapene ble det bestemt å skille ut hele ABN AMROs nordiske kapitalforvaltningsvirksomhet i ett selskap og igjen ta i bruk det tidligere navnet Alfred Berg. Formålet var å styrke satsingen på lokale nordiske produkter til nordiske kunder.

Fortis Investments fusjonerte i april 2010 med det franske selskapet BNP Paribas Investment Partners, og Alfred Berg er i dag eid 75 % av BNP Paribas Asset Management og 25 % av Drypnir AS.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ w2.brreg.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.proff.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ https://www.proff.no/selskap/alfred-berg-kapitalforvaltning-as/oslo/verdipapir-og-fondsforvaltning/IFTBKIK0ZDJ/.
  4. ^ Kilde: "Så levde de. Del II." av Magnus Ullman. ISBN 91-630-8362-0.
  5. ^ «ABN Amro/Alfred Berg: Nordic power with a global reach». Euromoney (engelsk). 30. september 1998. Besøkt 25. august 2022. 
  6. ^ [1]
  7. ^ «Mer enn 150 års erfaring». Alfred Berg. Besøkt 16. mai 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]