Alf-Egil Bogen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
AVR var nok tenkt å være et akronym for Advanced Virtual RISC, men noe stoppet det, og AVR har vært kalt for "Alf's og Vegard's RISC"

Alf-Egil Bogen (født i 1967) er en norsk teknologigründer og investor, som sammen med Vegard Wollan designet AVR-mikrokontrolleren og startet opp Atmel Norway.

Alf-Egil Bogen studerte elektronikk ved høyskolen i Sør-Trøndelag og ved NTH. Der traff han Vegard Wollan, som arbeidet med en egen RISC-arkitektur for mikrokontrollere. Begge brukte dette designet som utgangspunkt for sine diplomoppgaver i 1990/91.[1]

Etter studiene fikk Bogen og Wollan jobb hos Nordic VLSI [2], der deres egne mikrokontroller ble en komponent som kunne inngå i Nordics integrerte kretser. I 1996 solgte Nordic rettighetene til mikrokontrolleren til Atmel, og Alf-Egils og Vegards RISC, AVR, ble lansert. I samme periode var Bogen med på å grunnlegge Chipcon, der han var styreleder samtidig som han arbeidet for Atmel Norway i Trondheim.[3][4] AVR ble en stor suksess, særlig da smarttelefoner fra mange forskjellige produsenter tok AVR i bruk, og i 2010 hadde han en registrert inntekt på nesten 68 millioner.[5]

Bogen forlot Atmel i 2013 og arbeidet deretter i Energy Micro, som brukte ARM i sine produkter [6][7], før selskapet ble solgt til Texas-baserte Silicon Labs.[8] Samme år gikk Bogen inn i Novelda som daglig leder.[9] I 2017 bidro Bogen til oppstart av VirtualThings som lager trådløse sensorer.

Bogen har også flere roller i eiendomsselskaper.[10]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]