Alexander Hislop

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Alexander Hislop (f. 1807 i Duns, d. 13. mars 1862 i Arbroath) var en skotsk historiker og predikant i Free Church of Scotland.

Han er særlig kjent for boken The Two Babylons: Papal worship Revealed to be the worship of Nimrod and His wife, et verk som fortrinnsvis var ment som en kritikk av Den katolske kirke. Her kommer han med påstanden om at mange av oldtidens myter og religiøse forestillinger har sitt opphav i hendelser omkring Nimrod, som ifølge Bibelen var en ond hersker i begynnelsen av menneskenes historie.

Han identifiserer Nimrod med den mytiske kong Ninos og hevder ut i fra myten at Semiramis var Nimrods kone. Han hevder også at Nimrod og hans kone er opphavet til mange av oldtidens guder og legendariske skikkelser, som Ishtar og Tammuz. Han prøver også ut i fra språkteorier å finne røtter tilbake til Babylonia i mange av verdens religioner.

Mye av det han skriver må ses på som høyst spekulativt. Likevel har det hatt en viss innvirkning på mange kristnes tankegang i den senere tid. Det fins flere kristne internettsider som fremholder hans påstander.

Han skrev også bøkene Scottish Anecdotes og Proverbs of Scotland.