Alexander Hegius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alexander Hegius
Født1430[1][2]Rediger på Wikidata
MünsterRediger på Wikidata
Død7. desember 1498[3]Rediger på Wikidata
DeventerRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Prest, skribentRediger på Wikidata
Medlem av Aduarder KringRediger på Wikidata

Alexander Hegius (født omkring 1433 i Heeck i Westfalen i Tyskland, død 7. desember 1498 i Deventer) var en nedertysk humanist.

Intet er kjent om hans tidlige liv og studier, men han må ha vært i moden alder da han ble presteviet. Han hevdet selv å være elev av Rudolf Agricola, en av den tidlige tyske humanismes ledende skikkelser, men dette synes usikkert, av aldersgrunner. I alle fall har Agricola hatt innflytelse på Hegius.

I 1469 ble Hegius rektor for en skole i Wesel, og kort tid etter leder for klosterskolen i Emmerich. I 1474 begynte hans virke som leder for skolen i Deventer, en skole som allerede var velkjent for sin humanistiske lærdom. Som humanist var Hegius en stor beundrer av den gamle klassiske era, og talte og skrev ren ciceronsk latin. Han behersket gresk like godt.

Hegius er mest anerkjent for sin pedagogiske innsats. Han forenklet og forbedret undervisningsmetodene, og fjernet uegnede gamle bøker som hadde vært i bruk i århundrer. Skolen i Deventer økte i ry under hans ledelse, og inspirerte store mengder til innsats som lærere og oppdragere. Skoleplasser for fattige elever ble finansiert av inntektene fra de rikere. Hegius' personlighet gjorde sterkt inntrykk ved dype fromhet, høye moral, ydmykhet og enkelhet. Kort før sin død fordelte han all sin eiendom blant Deventers fattige.

Blant Hegius' elever var Erasmus, Murmellius og Mutianus.

Hegius ble ikke kjent som forfatter, men noen små traktater, brev og dikt ble utgitt av Jakob Fabri i 1503 i Deventer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 100290132, besøkt 16. oktober 2015
  2. ^ fødested Westfalen
  3. ^ de.wikisource.org

Litteratur[rediger | rediger kilde]