Alexander Cunningham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alexander Cunningham
Alexander Cunningham of the ASI 02.jpg
Født23. jan. 1814[1][2][3]Rediger på Wikidata
LondonRediger på Wikidata
Død28. nov. 1893[1][2][3]Rediger på Wikidata (79 år)
London, StorbritanniaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Oppdagelsesreisende, kunsthistoriker, oriental archaeologist, numismatiker[4], ingeniør[4], epigrapher, historikerRediger på Wikidata
Utdannet ved Christ's HospitalRediger på Wikidata
FarAllan Cunningham
Søsken Peter Cunningham, Joseph Davey Cunningham, Francis CunninghamRediger på Wikidata
Barn Allan Joseph Champneys CunninghamRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og IrlandRediger på Wikidata
Medlem av Det prøyssiske vitenskapsakademietRediger på Wikidata
Utmerkelserkommandørridder av Den indiske imperieordenen
følgesvenn av Indias stjerneorden

Alexander Cunningham (født 23. januar 1814 i London, død 28. november 1894 samme sted) var en engelsk arkeolog og indolog. Han var sønn av dikteren Allan Cunningham og bror til Joseph Davey Cunningham.

Cunningham anses som grunnlegger av den indiske arkeologi og numismatikk.[trenger referanse]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Alexander Cunningham var sønn av den skotske dikteren Allan Cunningham (1784–1842) og hans hustru Jean født Walker (1791–1864). Med den eldre Joseph Cunningham gikk han på skole ved Christ's Hospital i London. De ble kadetter med Walter Scotts hjelp og begynte ved East India Companys Addiscombe Seminary (1829–31) og ved Royal Engineers Estate i Chatham.[trenger referanse]

Karriere[rediger | rediger kilde]

Palasset i Leh i Ladakh. Illustrasjon fra Ladak: Physical, Statistical, and Historical

Cunningham ble ingeniøroffiser og kom i 1834, som adjutant hos generalguvernøren i India, der han utførte diplomatiske sendeferder til Kashmir i 1839 og til Tibet i 1858. I 1858 ble han utnevnt til overingeniør i nordvestprovinsene.

Vervene brakte ham på vidstrakte reiser, og han opparbeidet seg stor kunnskap om det indiske subkontinentets kunst og arkeologi.[trenger referanse] Han offentliggjorde en rekke skrifter, særlig om buddhistisk kunst og historie. I 1861 ble han første direktør for den britisk-indiske oldsakstjeneste, som imidlertid måtte innstille sin virksomhet i 1865 på grunn av pengemangel. Cunningham vendte tilbake til England og forfattet første del av Ancient Geography of India.

På forslag av Cunningham til visekongen Charles Canning ble Archaeological Survey of India grunnlagt i 1871, og Cunningham ble dets første direktør.[trenger referanse] Selskapet innvarslet en ny æra i indisk epigrafisk forskning, noe som kulminerte med Cunninghams publikasjon Inscriptions of Ashoka (Calcutta, 1877), som ble første bind av serien Corpus Inscriptionum Indicarum redigert av ham. I stillingen som leder av Archeological Survey fortsatte han sine studier og reiser, og så ble også hans interesse for hinduistisk kunst og arkitektur vekket.

Cunningham oppdaget et stort antall inskripsjoner, og dechiffrerte mange av dem personlig, og de kastet nytt lys over indisk historie.[trenger referanse] Det gjorde også hans samling av sjeldne indiske mynter, som ofte var eneste kilder til forståelsen det indo-greske kongedømmes satraper.[trenger referanse] Han ble den første som befattet seg med de tidlige Gupta-templene.[trenger referanse] Han foretok utgravninger i blant annet Sarnath, Harappa, Bharhut, Sanchi, Pundranagarh (Mahasthan) og Mahabodhitempelet i Bodh-Gaya, undersøkelser som også var opplyst av den kinesiske pilegrim Xuanzangs gamle reiseberetning.[trenger referanse]

Han fratrådte i 1885 og vendte tilbake til England, og ved et skibbrudd ved Ceylon tapte han størsteparten av sine samlinger.

Hans samling av sjeldne indiske mynter er bevart i British Museum.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Cunningham, Sir Alexander, oppført som Sir Alexander Cunningham[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6w66hxj, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Union List of Artist Names, ULAN 500316393, utgitt 2. mai 2012, besøkt 22. mai 2021[Hentet fra Wikidata]