Aleksandra Weder Sawicka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aleksandra Weder Sawicka
FødtBartoszyce
BeskjeftigelseSkribent Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Warszawa
NasjonalitetNorge
UtmerkelserHumanistprisen (2022)[1]

Aleksandra Weder Sawicka (født 10. februar 1973 i Bartoszyce, Polen) er en polsk-norsk aktivist, feminist og skribent, vinneren av Humanistprisen.

Sawicka er utdannet litteraturviter fra Universitetet i Warszawa. I 2004 fikk hun doktorgrad for sin avhandling om Dagny Juel. Avhandlingen ble i 2006 publisert i en tilpasset form som Dagny Juel Przybyszewska. Fakty i legendy. I 2004 flyttet hun til Norge.

Sawicka er opptatt av kvinnerettigheter, likestilling og mangfold i samfunnet. Hun har blitt tildelt Humanistprisen 2022 for sitt engasjement for voldtekstofte i Ukraina. Sawicka har gjennom nettverket sitt og sosiale medier samlet inn nødprevensjon til kvinner i Ukraina som har blitt utsatt for voldtekt. Prevensjonen er blitt distribuert direkte til leger og feltsykehus, i ulike byer i Ukraina og på grenseovergangene mellom Ukraina og Polen. Med denne aksjonen satte hun lys på seksualisert vold som våpen i krigen i Ukraina.

Aleksandra Weder Sawicka er norsk statsborger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Humanistprisen 2022: Humanistprisen tildelt Aleksandra Weder Sawicka», utgitt 24. oktober 2022, besøkt 26. oktober 2022[Hentet fra Wikidata]