Aleksandr Poskrjobysjev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Aleksandr Nikolajevitsj Poskrjobysjev (født 1891, død 1965) var en sovjetisk partifunksjonær. Poskrjobysjev var i knapt 25 år Stalins mest fremtredende sekretær og sjef for hans personlige sekretariat. Dessuten ledet han Sentralkomitéens "Hemmelige Avdeling" og "Særlige Sektor", dvs. Kommunistpartiets hemmelige kanselli, som betjente de øverste beslutningstagere. I kraft av disse nøkkelposter var Poskrjobysjev, som hovedsakelig opererte bak kulissene, en ytterst mektig person i det stalinistiske system.[1]

Denne kortvokste skomakersønnen fra Ural fjellene var utdannet sykepleier og ledet bolsjevikmøter på sykestuen. Han ble lagt merke til og "oppdaget" av Stalin på grunn av sin glimrende hukommelse og sin meget samvittighetsfulle arbeidsinnsats. Poskrjobysjev var aldri langt unna sin sjef og han ordnet med det meste, både for og på vegne av Stalin. Når det var snakk om å ordne privilegier for de andre magnatene og deres familie, slike som å skaffe en leilighet, var det som oftest Poskrjobysjev som gjorde jobben. Veien til Stalins gunst gikk ofte gjennom Poskrjobysjev.

Aleksandr Poskrjobysjev sviktet aldri sin leder og stod fast ved hans side frem til Stalins død i 1953. Poskrjobysjev ønsket å utdanne seg til lege, men ble overtalt av Stalin til å studere økonomi. Likevel var det denne halvt utlærte sykepleieren som på slutten gav Stalin den eneste legebehandling han fikk. Om enn noe ironisk vitner dette om en enorm nærhet og avhengighet mellom de to.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Simon S. Montefiore: Stalin. Den røde tsarens hoff, Oslo: Cappelens forlag, 2003

Referanser[rediger | rediger kilde]