Aleksandr Jakovlev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Aleksandr Jakovlev

Aleksandr Nikolajevitsj Jakovlev (russisk: Александр Николаевич Яковлев; født 2. desember 1923 i Jaroslavl oblast, død 18. oktober 2005) var en sovjetisk politiker og historiker som var en sovjetisk statlig tjenestemann på 1980-tallet og medlem av det sovjetiske politbyrået og sekretariatet for kommunistpartiet i Sovjetunionen.

Jakovlev var den første sovjetiske politiker som i 1989 anerkjente eksistensen av de hemmelige protokollene som ble nedtegnet under Ribbentrop-Molotov-pakten med det nasjonalsosialistiske Tyskland i 1939. Da Gorbatsjov ble sovjetisk leder i 1985, ble Jakovlev utnevnt til seniorrådgiver, og han bidro til å forme sovjetisk utenrikspolitikk ved å oppfordre sovjetisk ikke-intervensjon i Øst-Europa.

I årene etter fallet av Sovjetunionen skrev Jakovlev flere bøker og han foreleste om historie, politikk og økonomi. Han fungerte som leder av den russiske sosialdemokratiske partiet, som på midten av 1990-tallet ble en del av en valgblokk som senere ble omorganisert til Unionen av høyrekrefter. I 2002, var han konstituert som leder av komiteen for rehabilitering av ofre for politisk undertrykkelse, var han tilstede ved kunngjøringen av utgivelsen av navn og korte biografier om ofrene for de sovjetiske utrenskningene. I hans senere liv, grunnla han og ledet den internasjonale Democracy Foundation. Han forfektet at russiske myndigheter skulle ta ansvar for de siste forbrytelser av kommunismen og han var kritisk til president Putins restriksjoner angående demokrati og ytringsfrihet.

I 2000, hevdet han offentlig at den svenske diplomaten Raoul Wallenberg, som ble berømt for sin rolle med å redde tusener av ungarske jøder fra Holocaust, ble skutt og drept i hovedkvarteret til det sovjetiske hemmelige politiet, i 1947.

Som den intellektuelle kraften bak glasnost og perestrojka, har Jakovlev ofte fått noe av skylden for oppløsningen av Sovjetunionen og USAs seier over Sovjetunionen under den kalde krigen. I senere tid har frittalende anti-kommunistiske og russere flest sett på ham som en forræder, Han ble beskyldt for å være en agent for CIA og han har jevnlig mottatt drapstrusler. Under et avis-intervju i 2001, ble Jakovlev kontaktet av en kvinne i Moskva som spurte: «Hvorfor er ikke du i fengsel enda?" Jakovlev skal da ha ledd og svart med en uanstendig spøk.