Hopp til innhold

Aleksander V av Makedonia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aleksander V av Makedonia
Konge av av Makedonia
FødtUkjent
Død294 f.Kr.
Larissa, Thessalia
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
EktefelleLysandra
FarKassandros
MorThessalonike av Makedonia
SøskenAntipatros II av Makedonia
Philip IV of Macedon
Nasjonalitetoldtidens Makedonia
Annet navnἈντίπατρος Β' ὁ Μακεδών
Regjeringstid297 – 294 f.Kr.

Aleksander V av Makedonia (gresk: Ἀλέξανδρος Ε' ὁ Μακεδών, døde 294 f.Kr.) var den tredje og yngste sønn av Kassandros og Thessalonike. Hans mor var halvsøster av Aleksander den store.[1] Han styrte som konge av kongeriket Makedonia sammen med sin bror Antipatros II fra 297 til 294 f.Kr.

Da Antipatros drept deres mor og forviste ham fra makten, vendte han seg til Pyrrhos og Demetrios I Poliorketes for å få hjelp til å gjenerobre sin trone. Til Pyrrhos lovte han, som gjenytelse for alliansen, landet ved vestkysten av Makedonia, sammen med provinsene Ambrakia, Akarnania, og Amfilokia.[2] Demetrios, i henhold til historikeren Plutark, kom etter at Pyrrhos hadde trukket seg tilbake, og da uenighetene mellom Aleksander og Antipatros var blitt bilagt, var han et uønsket besøk. Mens Aleksander tok likevel tok imot ham med den største gjestmildhet, hevdet Plutark at han hadde lagt en plan for å få Demetrios myrdet ved middagen, men det ble forhindret ved at Demetrios var forsiktig.[3] Den neste dagen tok Demetrios avskjed, og Aleksander fulgt ham så langt som til Thessalia. I byen Larissa spiste han middag sammen med Demetrios og tok ingen vakter med seg, og ble da myrdet av Demetrios sammen med de venner han hadde med seg.[4][5]

Demetrios etterfulgte ham som konge av Makedonia det samme året.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Elder, Edward (1867): «Alexander» i: Smith, William: Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology 1. Boston: Little, Brown and Company. s. 115.
  2. ^ Plutark: Pyrrhus, s. 386, b
  3. ^ Plutark: Demetrius 906, a. b
  4. ^ Junianus Justinus, xvi. 1
  5. ^ Diodorus Siculus, xxi. Exc. 7
Forgjenger:
 Filip IV av Makedonia 
Konger av Makedonia
Etterfølger:
 Demetrios I Poliorketes 
Autoritetsdata