Aljaksandr Milinkjevitsj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Aleksander Milinkevitsj»)
Aljaksandr Milinkjevitsj
Født25. juli 1947[1]Rediger på Wikidata (76 år)
Hrodna (Den hviterussiske sosialistiske sovjetrepublikk, Sovjetunionen)
BeskjeftigelseFysiker, etnolog, universitetslærer, historiker, politiker, matematiker, menneskerettsaktivist Rediger på Wikidata
Akademisk gradCandidate of Sciences in Physics and Mathematics
Utdannet vedJanka Kupala statlege universitet i Grodno
NasjonalitetBelarus
UtmerkelserSakharovprisen (2006)
Polens orden for kulturelle fortjenster
Den demokratiske republikk Belarus’ 100 årsmedalje

Aljaksandr Uladzimiravitsj Milinkjevitsj (belarusisk: Алякса́ндр Уладзі́міравіч Мілінке́віч; født 1947) er en belarusisk politiker og fysiker. Ved presidentvalget i Belarus den 19. mars 2006 var han kandidaten til en bred koalisjon av opposisjonsgrupperinger til å utfordre styret til den sittende presidenten, Aleksandr Lukasjenko.

Milinkjevitsj ble født den 25. juli 1947 i Hrodna, i Den hviterussiske sosialistiske sovjetrepublikk. Bestefaren var aktivist i den belarusiske nasjonalbevegelsen etter den russiske revolusjonen. I 1969 ble han ferdig med en utdanning i fysikk ved det pedagogiske instituttet i Hrodna. I 1976 forsvarte han doktorgraden i fysikk om temaet kraftige laserimpulser ved universitetet i Hrodna. Etterpå jobbet han ved fysikkinstituttet til Det belarusiske vitenskapsakademiet.

I 2005 ble det gjort mye arbeid for å samle opposisjonen i Belarus om en kandidat som kunne utfordre styret til president Lukasjenko ved neste presidentvalg. Den 2. oktober 2005 møttes 900 delegater fra mange opposisjonsbevegelser i Minsk for å velge en slik kandidat, og valget falt på Milinkjevitsj. Det var også to andre motkandidater til Lukasjenko, men Milinkjevitsj sitt kandidatur ble likevel støttet av størstedelen av opposisjonsbevegelser i landet. Valget ble avholdt den 19. mars 2006.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, oppført som Alexander Milinkjewitsch, Munzinger IBA 00000025704, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]