Aleksander I av Epirus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aleksander I av Epirus
Stater, 350-330 BC, Alexander I of Epirus.jpg
Født362 f.Kr.Rediger på Wikidata
EpirusRediger på Wikidata
Død331 f.Kr.Rediger på Wikidata
Pandosia (Bruttium)Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse MilitærRediger på Wikidata
Embete
Ektefelle Kleopatra av MakedoniaRediger på Wikidata
FarNeoptolemos av Epirus
Søsken Olympias, TroasRediger på Wikidata
Barn Neoptolemus II of Epirus, Καδμεία της ΗπείρουRediger på Wikidata

Aleksander I av Epirus (født ca. 362, død 331/330 f.Kr.), også kjent som Aleksander Molossus var konge av Epirus (343/342331/330 f.Kr.) av det molossiske dynastiet.

Han var sønn til kong Neoptolemos, bror til Olympias, mor til Aleksander den store, og både svigersønn og svoger til Filip II av Makedonia, siden han giftet seg med Filips datter Kleopatra (336) mens Filip giftet seg med hans søster, Olympias.

I 343 f.Kr. ble han konge av Epirus.

I 333 f.Kr., samme år som Aleksander den store begynte sin krig mot Det persiske riket, ble Aleksander Molossus kalt av det greske kolonien Taras (Magna Graecia), for å kjempe mot de italienske folkene lucanianere, bruttiene og samnittene. Han hadde betydelig suksess og gjorde en avtale med romerne om et felles angrep på samnittene. Men tarentinerne, som mistenkte ham for å ha planer om å sette sammen et eget kongedømme, snudde seg mot ham. Selv om Aleksander til å begynne med hadde fordelen, mistet han den gradvis, og hans støttespillere forsvant.

I 330 f.Kr. (eller tidligere i 331 f.Kr.), ble han beseiret ved Pandosia, nær Cosenza, av lucanianerne og bruttii, og drept av en lucaniansk emigrant.