Aldor Gamle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aldor
3. Konge av Rohan
Rasemenneske, Rohirrim
Andre navnAldor Gamle
Originalt navnAldor the Old
Født2544 tredje tideverv
Død2645 T.T.
IntrodusertRingenes Herre

Aldor Gamle (2544-2645 av det tredje tideverv) var en fiktiv person fra J.R.R. Tolkiens bøker. Han var den tredje kongen av Rohan, og den av alle kongene som styrte lengst (i hele 75 år) og ble 102 år gammel. Derav kom tilnavnet Gamle.

Han var den andre sønnen til Brego. Hans eldre bror Baldor forsvant da han forsøkte å gå De dødes stier, så Aldor ble konge i en alder av 26 år da faren døde i året 2570 T.T..

Hans lange styre var en gullalder for Rohan og Rohirrim vokste i antall, og de jaget ut eller tvang under seg alle Dunlendingene som var øst for elva Jarna og Adorn. Etter det ble Hovadal og andre fjelldaler bebygd, og han grunnla også tilfluktsstedet Dunhov. Det var lenge fred i Rohan i tiden etter kong Aldors død.

Aldor hadde mange barn, og av dem var de tre eldste døtre. Han styrte i 75 år, og ble kjent som Aldor Gamle. Han døde i år 2645 i det tredje tideverv, i en alder av 102 år, et år etter fødselen av sin første tipp-oldesønn. Han ble etterfulgt av sitt fjerde barn, sønnen Fréa, som hadde ventet til han var 75 år gammel før han endelig ble konge av Marken.

Forgjenger:
 Brego 
Konge av Rohan
(2570–2645 T.T.)
Etterfølger:
 Fréa