Albrighton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Albrighton
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Bridgnorth
Admin. grevskap: Shropshire
Seremon. grevskap: Shropshire
Status Landsby (village)
Befolkning 4 157 (-)

Albrighton er en stor landsby og et verdslig sogn i Shropshire, England. Den ligger rett nordvest for Wolverhampton, og har i praksis blitt en soveby denne byen. Jernbanestasjonen i landsbyen betjener tog på linjen mellom Shrewsbury og Wolverhampton, hvilket gjør det lett for pendlere å bo der.

I Domesday Book (1086) nevnes den som Albricston, som betyr «Albrics gård/hjem». Den fikk charter til å holde marked i 1303. I 1662 ble charteret fornyet med den begrunnelse av forbrytere fra Staffordshire, som landsbyen på den tiden grenset mot i øst, sør og vest, som flyktet til Albrighton for å unngå straff. Med et charter fulgte nemlig muligheten for å ha en dommer på stedet.

Sognekirken, viet til Maria Magdalena, ble fullført omkring 1181. Skipet ble ombygget i 1853. Den er bygget i rød sandsten, og har et normannisk tårn med kraftige støttepillarer. I veggene i tårnet er det runde hull for å slippe ut lyden fra kirkeklokkene. Kirken har et alabastermonumet for sir John Talbot og hans kone, og Albrighton Mace, som ble gitt til landsbyen i 1663 av lady Mary Talbot. Østvinduet er fra det 14. århundre.

Like ved ligger RAF Cosford, som er en av de største treningsbasene til Royal Air Force.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]