Albert Andersson (misjonær)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Albert Andersson
AlbertAndersson.jpg
Født8. februar 1865Rediger på Wikidata
Skaraborgs länRediger på Wikidata
Død11. mars 1915Rediger på Wikidata (50 år)
Beskjeftigelse MisjonærRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata

Albert Andersson (født 8. februar 1865 i Rasbergs socken i Skaraborgs län i Sverige, død 11. mars 1915) var en svensk protestantisk kinamisjonær.

Andersson studerte ved Svenska Missionsförbundets skole i Kristinehamn 1887-88 og tjenestegjorde deretter som predikant i Skövde t.o.m. 1891, da han ble kalt inn for å delta i den såkalte Fransonska missionen. Han reiste av sted til det nordre Kina den 12. januari 1893 og ble der til 1898. På denne tid ville misjonærene i Østturkestan, som inntil da hadde konsentrert sitt virke om kristen forkynnelse blant den muslimske flertallsbefolkningen, også utvide sin virksomhet til de innflyttede kinesere, og de ville rekruttere en misjonær med erfaring fra det kinesiskspråklige område.

Albert Andersson, som nå hadde forlatt Fransonska missionen, takket ja til dette kallet i 1900 og reiste med sin familie til Østturkestan. Som følge av det da pågående bokseropprøret ble de imidlertid nødsaget å vente i det russiske Turkestan helt til til november samme år, og da først kunne de fortsette til Kashgar. Albert Andersson egnet seg da som planlagt til misjonsarbeide blant kineserne. På grunn av sykdom måtte han i 1911 vende tilbake til Sverige.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • J. Lundahl (red.): På obanade stigar: Tjugofem år i Ost-Turkestan, Stockholm, Svenska Missionsförbundet Förlag, 1917