Alaska husky

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alaska husky
alaskan husky, alaskahusky, village dog
Hundetypespisshund og blandingshund
OpprinnelseAlaska og Canada
Egenskaperbrukshund, familiehund
Livsløp10-12
Størrelsemellomstor/stor (18-28 kg)
Passer foraktive mennesker
Anerkjennelser
FCIAnerkjennes ikke!
(FCI #)
AKCAnerkjennes ikke!
CKCAnerkjennes ikke!
KCAnerkjennes ikke!
UKCAnerkjennes ikke!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Alaska-husky er en mellomstor til stor polarhund med ypperlige trekkhundegenskaper, Den mangler internasjonal anerkjennelse som egen hunderase fra de store stambokregisterene og er derfor ansett som en blandingshund[1]. Dette er en hundetype som opprinnelig stammer fra Alaska og det nordlige Canada.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Alaska husky (hann)
Alaska husky (tispe)

Den opprinnelige alaskahuskyen kan sies å ha vært et resultat av krysninger mellom ulike inuithunder (polare urhunder). Når den oppsto er uklart, men den opprinnelige typen er nok svært gammel. Dagens hunder er imidlertid også iblandet blodslinjer fra sibirsk husky, fuglehunder og mynder (kanskje også fra andre typer), for at de opprinnelige hundene skulle bli lettere og hurtigere. Blandingsforholdet mellom de ulike rasene som inngår er ukjent og varierer trolig også i ulike linjer. Man antar imidlertid at både pointer, vorstehhund og greyhound inngår. Hunder av mer opprinnelig type benevnes gjerne som «Pure Athabascan breed» i hjemlige trakter.

Når typen kom til Norge er ukjent, men den ble kjent gjennom Robert Sørlies triumfer i Iditarodløpet i 2003.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Alaska husky minner om sibirsk husky og er en typisk polar spisshund av type, men den har ikke egen rasestandard og varierer mye i størrelse, vekt og pels. Alaska Huskyen kan også ha hengende ører. Kroppen er rektangulær i formen og smal. Lemmene lange og slanke. Langdistanse huskyer har ofte noe tettere pels og kraftigere bygning enn hunder som er avlet for kortere løp.

Hannene kan veie opp mot 28 kg, men veier mer typisk 23-26 kg. Tispene er lettere og veier typisk 18-23 kg. Enkelte hanner kan bli opp mot 40 kg tunge.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Alaska husky er en typisk brukshund og trives best når den kan jobbe hardt. Den egner seg ypperlig som sledehund og den tåler stor belastning når den er godt trent, herunder også store variasjoner i temperatur og værforhold. De fleste konkurransekjørere foretrekker tisper mellom 20 og 23 kg og hannhunder mellom 22 og 26 kg.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Alaska husky er en hund som krever mye mosjon for å trives. Den har utmerkede flokkegenskaper og trives best i flokk, enten med andre hunder eller sammen med familien. Alaska husky er mye hund og har sterke instinkter for både flukt og jakt og kan ha stor bevegelsesradius. Kan i likhet med f.eks. mynder utvikle hypersensitivitet for tordenvær, fyrverkeri ol. Kan være litt reservert i nye møter, rolig og trygg med kjente mennesker og hunder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Alaskan Husky». canis.no. Besøkt 15. mars 2021. 

Se også[rediger | rediger kilde]