Alan Charles Clark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alan Charles Clark
Født9. aug. 1919Rediger på Wikidata
Bickley
Død16. juli 2002Rediger på Wikidata (82 år)
BeskjeftigelseKatolsk prest (1945–), katolsk biskop (1969–1995) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetStorbritannia
Våpenskjold
Alan Charles Clarks våpenskjold

Alan Charles Clark (født 9. august 1919 i Bickley i Kent; død 16. juli 2002 i Poringland ved Norwich) var en britisk katolsk geistlig og den første katolske biskop av East Anglia.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hans foreldre hadde konvertert fra den anglikanske kirke til den katolske kirke. I barrndommen fikk han polio og ble bragt til Lourdes, der han på valfartsstedet bble frisk. Deretter bestemte han seg for å bli prest, slik hans storebror var blitt.

Han studerte ved The Venerable English College i Roma.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet den 11. februar 1945 for bispedømmet Southwark. Alan Charles Clark virket som konsilsteolog under Andre Vatikankonsil og var senere viserektor for Det engelske kolleg i Roma. Etter sin hjemkomst til bispedømmet Southwark var han sogneprest i Blackheath (Kent).

Hjelpebiskop i Northampton[rediger | rediger kilde]

Alan Charles Clark ble den 31. mars 1969 utnevnt til titulærbiskop av Elmham og til hjelpebiskop i bispedømmet Northampton. Han ble bispeviet den 13. mai 1969 av Charles Alexander Grant, biskopen av Northampton; medkonsekratorer var Cyril Conrad Cowderoy, erkebiskop av Southwark, og John Aloysius Murphy, erkebiskop av Cardiff.

Biskop av East Anglia[rediger | rediger kilde]

Den 26. april 1976 utnevnte pave Paul VI ham til første biskop av det nyopprettede bispedømme East Anglia. Han etablerte alle de nødvendige tjenester og kommisjoner for at bispedømmet skulle kunne fungere.

På sin 75-årsdag søkte Alan Charles Clark i 1994 i pakt med kirkelovens regler om avskjed; dette ble innvilget av pave Johannes Paul II den 21. mars 1995. Biskop Clark trakk seg tilbake til biskopenes pensjonsboliger i Poringland ved Norwich, og der døde han i en alder av 82 år.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]