Al-Aqsa-moskeen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Al-Aqsa-moskeen
Al-Qibli Chapel.jpg
16-03-30-Jerusalem-Altstadt-RalfR-DSCF7721.jpg
Beliggenhet
Map
Al-Aqsa-moskéen
31°46′35″N 35°14′08″Ø

Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem.

Al-Aqsa-moskéen (arabisk: المسجد الاقصى, al-Masjid al-Aqṣā, «den fjerneste moské») er en moské i Jerusalem, bygget ca. 638 e.Kr., da muslimene erobret byen. Moskeens kuppel er 56 meter i diameter, og er dermed verdens syvende største moské. På moskeens nordøstre del er det risset inn et sitat av Muhammed. Al-Aqsa-moskeen er palestinernes største helligdom og har blitt omtalt av avisene i mange forbindelser de siste årene.

Al-Aqsa-moskéen er den tredje viktigste moské innen islam etter Masjid al-Haram (moskeen som omgir Kaba) i Mekka og al-Masjid an-Nabawi (profeten Muhammeds moské) i Medina.[trenger referanse] Muslimer tror at profeten Muhammed under «den nattlige ferd» ble ført fra den hellige moské i Mekka til det sted der al-Aqsa nå ligger. Ifølge islamsk tradisjon bad Muhammed med bønneretning mot dette sted til den syttende måned etter utvandringen, da han i stedet vendte seg mot Kaba.

Da Jerusalem ble inntatt av de kristne i 1099 ble al-Aqsamoskéen omgjort til hovedkvarter for Tempelridderordenen, og var det til Saladin gjenerobret byen i 1187.

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Allah-green.svgDenne islamrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.