Akvatintetsning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Moderskap, Holland, håndkolorert akvatint av Charles W. Bartlett, 1912.
El sueño de la razón produce monstruos («Fornuftens søvn skaper monstre»), av Goya, fra Los Caprichos. 1799

Akvatint eller akvatintetsning er en type dyptrykk som brukes i kobbergrafikk og en grafisk etsemetode som gir overflater i ulike valører.

Teknikk[rediger | rediger kilde]

Akvatint er en type etsing, og syre blir brukt for å etse motivet inn i trykkplaten. Det typiske for akvatinten er de små fordypningene eller porene i metallet som tar opp, og gir fra seg trykksverte ved trykkeprosessen. Akvatintetsningen etterlater en jevnt mørk grå overflate etter trykking, ikke ulikt et raster i et avisbilde. Høylys skapes ved å jevne ut ujevnheter og porer i metallet, og det arbeides fra mørkt grå til lysere valører.

Den grå akvatintvirkningen skapes ved at det strøs et fint lag av harpiks over metallplaten. Platen varmes akkurat nok til at harpikskornene smelter fast til metallet. Platen legges i syrebad, og syren angriper de delene som ikke er dekket av harpikskorn. Således skapes en fin, ru og myk tekstur.

Før etsingen, kan det påføres en etsegrunn, slik som asfalt eller andre syrebestandige materialer. Partier som er dekket av etsegrunn etses ikke, og vil heller ikke holde på trykksverte. Disse partiene vil framstå som helt hvite ved trykking.

Som ved etsing kan mørkere partier skapes ved å tegne og ripe i asfalt eller harpiks med metallnåler eller andre skarpe gjenstander.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Akvatint er sammensatt av to ledd, akva-, fra latinske aqua, «vann-»[1] + tint, som er avledet fra italienske tinta, «farget».[2] Det ferdige trykket minner litt om lavering, en teknikk som brukes i malerier.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Allerede på 1600- tallet ble akvatintteknikken mye brukt, og Francisco Goya brukte akvatint på 1700-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]