Akstusenblad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Akstusenblad
Akstusenblad
Vitenskapelig(e)
navn
:
Myriophyllum spicatum
L.
Norsk(e) navn: akstusenblad
Hører til: tusenbladslekta,
tusenbladfamilien,
Saxifragales
IUCNs rødliste:
livskraftig
Nasjonal rødliste (Norge): [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat: ferskvann og brakkvann
Utbredelse: hører hjemme i Eurasia, nå nesten kosmopolitisk

Akstusenblad (Myriophyllum spicatum) er en flerårig vannplante.

Stenglene er opptil 2,5 m lange. Basis av planten er forgrenet med flere stengler som går ut fra jordstammen. De fjærflikede bladene sitter i kranser på fire. Blomsterakset er 5–15 cm langt. Overvintringsknopper (turioner) mangler. Arten trives i kalkholdig vann og tåler godt eutrofiering.

Akstusenblad hører hjemme i Eurasia, men har spredt med menneskelig hjelp seg til nesten hele verden. Den er mange steder en plagsom, invaderende art som danner tykke matter og hindrer båter i å komme fram.

I Norge er arten kjent fra litt over tyve lokaliteter. Den er funnet i lavlandet og kyststrøk nord til Bodø. Fram til 1980-tallet skilte man ikke mellom denne arten og den svært like kamtusenblad.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. ISBN 82-512-0355-4. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]