Akansjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Akansjøen
阿寒湖 - Akan-ko
Akanko.JPG
Utsikt fra fjellet Oakan-dake.
LandJapan Japan
PrefekturHokkaidō
SubprefekturKushiro
Areal13 km² [1]
Høyde418 moh.[1]
Dybde45 m (maks)[1]
22 m (snitt)[1]
Volum0,27 km³ [1]
Nedbørfelt161 km² [1]
UtløpAkan

Akansjøen (japansk: 阿寒湖 - Akan-ko) er en innsjø som tilhører byen KushiroHokkaidō i Japan. Innsjøen ligger innenfor grensene til Akan nasjonalpark, og et verneverdig våtmarksområde under Ramsar-konvensjonen opprettet i 2005[2].

Akansjøen ble dannet for om lag 6 000 år siden i en vulkansk hendelse, og ligger nå i en kaldera mellom to aktive vulkaner, Meakan-dake og Oakan-dake.

Det er observert flere sjeldne typer ferskvannsalger i sjøen. Særlig kjent er marimo (Aegagropila linnaei), som kan danne kolonier av algekuler bestående av tettpakkede algetråder. Innsjøen er også et viktig habitat for de største ferskvannsfiskeslagene i Japan, blant andre laksefisken Hucho perryi og rødlaks (Oncorhynchus nerka). I tillegg finnes 65 fuglearter og 24 arter av pattedyr, for eksempel brunbjørn og yezo sikahjort (Cervus nippon yesoensis), som alle er avhengige av innsjøens økosystem.

Innsjøen er omgitt av en blanding av løv- og barskog, som jezogran (Picea jezoensis), sakhalinfuru (Abies sachalinensis) og japansk eik.

Innsjøen blir utnyttet til generering av elektrisitet, fiske, akvakultur og båtliv.

Akansjøen er blant de mest kjente innsjøene i Japan, og hvert år kommer 1,5 millioner besøkende for å lære om sjøens historie og statusen til fiskelivet og algekulene. Ved sjøen finnes et øko-museum og et utstillingssenter for marimo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Lake Akan Lakepedia.com
  2. ^ «Japan names 20 new Wetlands of International Importance | Ramsar». www.ramsar.org (engelsk). Besøkt 7. mai 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]