Air Mauritanie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Air Mautetanie's Fokker Fellowship

Air Mauritanie var det nasjonale flyselskapet i Mauritania fra 1962 til det sluttet virksomhet i 2007 på grunn av økonomiske vanskeligheter. Det var basert på Nouakchott internasjonale lufthavn, hvor det drev innenlandske flyvninger, samt flyvninger til afrikanske destinasjoner og Paris. Selskapet hadde sitt hovedkvarter i Nouakchott.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Nord Nordatlas

Air Mauritanie ble etablert i september 1962 som det nasjonale flyselskapet i landet. Virksomheten startet i oktober samme år med en DC-3 leiet fra Spantax, sammen med teknisk assistanse. En Nord Nordatlas 262 ble bestilt i 1965. Flyselskapet ble omorganisert i 1967, og aksjene ble fordelt mellom myndighetene i Mauritania (60%), Air Afrique (20%) og Union de Transporterer Aériens (UTA) (20%). To Ilyushin Il-18 ble kjøpt i 1969, med sovjetisk opplæring og teknisk bistand, og disse flyene gikk i ruter til Dakar, Nouadhibou og Las Palmas.

I mars 1970 hadde flyselskapet 120 ansatte og drev et nasjonalt nettverk, pluss internasjonale flyvninger til Kanariøyene og Mali med en DC-3, en DC-4, og en Il-18. I februar 1974 ble en fem-års avtale inngått med Hughes Airwest i Los Angeles for levering av kapasitetsoppbygging, opplæring av piloter og mekanikere. På denne tiden var Casablanca, Dakar og Las Palmas en del av flyselskapets liste over internasjonale destinasjoner, samt innenlandske ruter som strålte ut fra Nouakchott og Nouadhibou. Det året anskaffet selskapet to 40-seters F-227. I juli 1974 ble selskapet omorganisert igjen og omdøpt, Société d'Economie Mixte Air Mauritanie. To Fokker F28 Fellowship kom inn i flåten i november 1983. Disse to fly bestod i flåten til slutten av mars1985. På denne tiden var det 259 ansatte. Den 1. juli 1994 ble en Fokker F28 tapt i en ulykke under landing på Tidjikja lufthavn under en sandstorm.To ATR 42 ble bestilt i 1996 for utskifting av Fokker F28. Disse to fly ble levert i september 1996 tok sikte på å fremme afrikansk integrasjon, Air Mauritanie utvidet sin Nouakchott–Bamako rute til Elfenbenskysten i november1999

I april 2000 var det 259 ansatte. Flåten bestod av én Fokker F28-4000 som fløy på Abidjan, Aioun el Atrouss, Atar, Bamako, Banjul, Casablanca, Dakar, Kiffa, Las Palmas, Ne Nouadhibou, Nouakchott, Tidjikja og Zouerate. På denne tiden hadde Air Afrique en 20% deltakelse i flyselskapet. På midten av 2000 økte det Pan-afrikanske flyselskapet sin eierandel til 32 På grunn sikkerhetsbekymringer stengte Storbritannia Air Mauritanie fra å fly inn i landets luftrom i januar 2004. Blant andre operatører ble Air Mauritanie svartelistet på grunn av svikt i det mauritanianske luftfartsverket som ikke var i samsvar med ICAO - standarder. Den økonomiske situasjonen til flyselskapet fikk en bratt nedgang i 2005 da krisen tvang regjeringen til å erstatte selskapets direktør. Det ble rapportert i august 2006 at Royal Air Maroc ville overta en majoritetsandel (51%) i selskapet og effektivt ta over ledelsen. På denne tiden var de største aksjonærer assuransedelskapet Nationale d'assurances et réassurance (40%), Banque Mauritanienne de Commerce International, Établissements Noueigued, og Oil-Star Mauritanie. Men i desember2006 opprettet regjeringen i Mauritania en annen operatør, Mauritania Airways med hjelp fra det private Mauritanian investor og Tunisair, som ble den største aksjonæren (51%) i det nyopprettede selskapet.

Innen 2007 var Air Mauritanie så gjeldstynget at i september ble to fly beslaglagt for å dekke gjelden. Selskapet leide fly gjennom International Lease Finance Corporation, etter at deres egne var blitt beslaglagt. En Boeing 727-200. Gjeld for leasing av disse tre flyene hadde steget til 2 700 millioner dollar. Air Mauritanie opphørt virksomhet i september 2007 og ble likvidert. To måneder senere starter Mauritania Airways sin virksomhet.

Destinasjoner[rediger | rediger kilde]

Air Mauritanie var basert på Nouakchott internasjonale lufthavn.[2].,Flyselskapet fløy til følgende destinasjoner i løpet av sin historie:

Land By Flyplass Not Refs
Cape Verde Praia Praia International Airport

align="center" |

Frankrike Paris Orly Airport
Gambia Banjul Banjul International Airport
Guinea-Bissau Bissau Osvaldo Vieira International Airport
Mali Bamako Bamako–Sénou International Airport
Mauritania Atar Atar International Airport
Mauritania Aioun el Atrouss Aioun el Atrouss Airport
Mauritania Kiffa Kiffa Airport
Mauritania Nema Néma Airport —| align="center" |
Mauritania Nouadhibou Nouadhibou Airport
Mauritania Nouakchott Nouakchott International Airport Mal:Airline hub
Mauritania Selibaby

Sélibaby Airport

Mauritania Tidjikja Tidjikja Airport
Mauritania Zouerate Tazadit Airport
Marokko Casablanca Mohammed V International Airport
Senegal Dakar Léopold Sédar Senghor International Airport
align="center" |—
Spania

Las Palmas

Gran Canaria International Airport
align="center" |

Ulykker og hendelser[rediger | rediger kilde]

Per 1. april 2014 hadde Air Mauritanie opplevd fem ulykker eller hendelser, ifølge Aviation Safety Network. Den ene ulykken førte til tap av menneskeliv skjedde i juli 1994. Følgende er listen over disse hendelsene.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Guttery, Ben R. Encyclopedia of African Airlines. Jefferson, North Carolina 28640: Mc Farland & Company, Inc. ISBN 0-7864-0495-7. 

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.airmauritanie.mr/agencies_fr.asp.  [død lenke]
  2. ^ http://www.airmauritanie.mr/network.  [død lenke]