Ain Ghazal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gipsfigur fra 'Ain Ghazal

'Ain Ghazal, arabisk betydning «gasellenes vår», er et arkeologisk funnsted med neolittisk bosetting like utenfor dagens Amman i Jordan. Den ble utgravet av arkeologen Gary Rollefson.

Ain Ghazal skriver seg fra den senere før-keramiske steinalderen, omkring 7500–6500 f.Kr. Byen hadde en rekke fellestrekk med Jeriko som lå mot vest, på andre siden av Jordan-elven. Begge byene har tidligere tilfeller av klassisk jordbruk med dyrking av korn, men Ain Ghazal er alene av de to byene om å ha umiskjennelige tegn på husdyrhold, av geiter. Det ble også drevet gasellejakt, som i Jeriko.

Felles for byene er også en forfedrekultus hvor enkelte avdødes hodeskaller ble atskilt fra kroppen, påsmurt leire for å gjenskape den dødes ansiktstrekk, og innsatt med cowrie-skjell som erstatning for øynene. De døde ble ellers begravet under eller mellom husene, som i så mange andre byer i Midtøsten og Anatolia på denne tiden. Husene var rektangulære med to rom, og det er funnet rituelle fellesanlegg med blant annet statuer i leire.

Mot slutten av den før-keramiske tiden vokste byen enormt, med en firedobling av befolkningen på relativt kort tid. Arealet økte da til 10–14 hektar, altså omtrent det samme som «superbyen» Çatal Höyük og atskillig større enn Jeriko. Dette har vært satt i samband med antatte flyktningebølger fra omkringliggende områder, og det antas at innvandringen førte til mer intensiv dyrking og geitehold, med nedbeiting og erosjon som resultat. Trolig førte den økologiske slitasjen til nesten total fraflytting.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rollefson, Gary O.; Ahlstrom, Goska W. & Edelman, Diana (1992): The History of Ancient Palestine from the Palaeolithic Period to Alexander's Conquest, JSOT Press.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Scarre, Chris (2005): The Human Past, Hudson&Thames, London.
  • Rollefson, Gary O. (1998): «Ain Ghazal» i: Paleorient 24/1, side 43-58.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]