Aida D. Fariscal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aida D. Fariscal
Født1940Rediger på Wikidata
BeskjeftigelsePolitibetjent Rediger på Wikidata
NasjonalitetFilippinene

Aida D. Fariscal (født 1940) er en tidligere politioffiser i Manila. Hun er kjent for sin avgjørende rolle i oppdagelsen og stansingen av de planlagte store Bojinka-angrepene bare få dager før de skulle starte i januar 1995. Dette var en plan som gikk ut på først å drepe pave Johannes Paul II i Manila med en selvmordsbomber kledt som en katolsk prest, så skulle de sprenge 11 langdistansefly på vei fra Asia til USA[1], og så krasje et fly inn i CIAs hovedkvarter i Fairfax County i Virginia.

Hvis planen hadde latt seg gjennomføre, i sær dens fase II med ødeleggelsene av de interkontinentale passasjerflyene, ville mange tusen blitt drept, og internasjonal luftfart ville antagelig blitt innstilt verden rundt. Den amerikanske regjering anslo at man måtte ha regnet med rundt 4.000 drepte dersom planen var blitt iverksatt. (Til sammenligning ble om lag 3.000 drept under 11. september-angrepene i 2001 i USA.)[2][3].

Biografi[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Fariscal var husmor i 17 år før hun begynte i politiet i 1977. Hun er enke etter en drept politimann. I 1983 mottok hun en utmerkelse for å ha arrestert tre mistenkte på øya Mindoro.

Forpurringen av Oplan Bojinka[rediger | rediger kilde]

Fariscal var vaktleder på en politistasjon som fikk melding om en merkelig brannalarm i det seksetasjers Doña Josefa Apartments i Manila ut på kvelden fredag 6. januar 1995. Brannen brøt ut en knapp uke før Pave Johannes Paul II skulle ankomme Filippinene den 12. januar.

Den islamske terroristen Abdul Hakim Murad hadde utløst en kjemisk brann i kjøkkenkummen i rom 603 i sjette etasje av Doña Josefa, idet han tømte vann over en substans. Brannen ble oppdaget klokken 11 om kvelden etter at beboere hadde klaget på en merkelig lukt. Edith Guerrera, leilighetskompleksets eier, tilkalte brannvesenet, men brannen hadde slukket av seg selv. De to som var i leiligheten, som senere viste seg å være terroristene Ramzi Yousef og Murad, hadde sagt til brannfolkene at faren var over, og så flyktet de.

Politimajor Francisco F. Bautista og hans folk, blant dem vaktleder Aida D. Fariscal, bestemte seg da for å granske situasjonen. Planene ble avbrutt som følge av at det brøt ut brann i en leilighet i det seksetasjers appartementshus Doña Josefa Apartments i Manila ut på kvelden fredag 6. januar 1995, og filippinsk politi besluttet å etterforske brannen.

Aida D. Farisca bestemte seg da for å granske situasjonen. Fariscal sendte patruljemannen Ariel Fernandez dit, og det tok en time før han var tilbake på stasjonen som ikke var langt unna. Hun var misfornøyd at det tok ham så lang tid. Han sa at alt var nå i orden; pakistanerne i rommet hadde lekt med kinaputter, sa de, og hadde sølt pulveret i vasken og tent en fyrstikk; det hadde utløst et høyt smell og masse røyk. Fernandez og brannvesenet gikk inn og inspiserte leiligheten. Der var det ingen brann, men det var hvitt pulver som minnet om salt. Ettersom det ikke var noen brann, mente Fernandez at det ikke var noe mer å gjøre der og da. Det var Fariscal ikke enig i: «Vent – jeg tror ikke de lekte med kinaputter. Vi skal tilbake, og vi vil nok finne en bombe og noen terrorister der».[4] Fariscal og kollegaen dro tilbake og kom over fire varmeplater av laboratorietype i pakkesker, noe som så ut som bomullsklumper gjennomtrukket av en beige løsning, og nøster med grønne, røde, blå og gule elektriske ledninger. Fariscal så også at muslimene hadde to bibler og bilde av Paven, og ble mer og mer sikker i sin sak. Telefonen ringte plutselig, og hun tenkte straks på en hollywoodfilm med Sylvester Stallone i «The Specialist» der en telefon var rigget slik at en oppringning utløste en veldig eksplosjon. Hun beordret øyeblikkelig evakuering og de løp ned idet de trodde det kunne være en bombefelle som ble utløst.[5] I ettertid viste det seg at eksplosivene i leiligheten var forlatt helt usikret, og at det ifølge FBI faktisk var stor fare for en eksplosjon.[4]

For å sikre seg ransakelsestillatelse dro Aida D. Fariscal rundt på natten og spurte 11 dommere til hun fant en som var villig til å utstede slik tillatelse.

Det viste seg snart at de var kommet over en bombefabrikk, og det ble funnet en laptop med nøye beskrivelser av terrormålene og hvordan angrepene skulle utføres.

Etter at politiet oppdaget hva de nå hadde beviser for, arresterte de mannen som kalte seg «Ahmed Saeed». Dette viste seg senere å være Murad. Men først hevdet han å være en yrkespilot som hadde vært på vei til politistasjonen for å melde fra om kinaputter som hadde gått av. Murad forsøkte først å stikke sin vei, men ble arrestert etter å ha snublet i en trerot. Den arresterende konstabel hadde mistet håndjernene sine, men improviserte med å binde Murads hender med en snor han tok fra regnkappen sin. Murad ble halt inn i en taxivogn med hjelp fra andre folk. Han tilbød vaktleder Fariscal 110.000 peso / US$ 2.000 hvis de bare lot ham gå, men hun avslo.[5]

På politistasjonen undertegnet Murad en erklæring om at han var en uskyldig mann, en turist som besøkte en venn innen kjemisk import/eksport. Så mumlet han noe om at «to sataner må knuses; paven og Amerika».[6]

Heder[rediger | rediger kilde]

Den 55 år gamle Fariscal ble senere fremstilt (av en vesentlig yngre skuespillerinne) i dokudramaet The Path to 9/11 fra 2006, der hun mottok stor honnør fra relevante amerikanske instanser. En skuespillerinne portretterte henne i Mayday-episoden «Bomb on Board». Hun var enke etter en drept politimann, og hadde vært husmor i 17 år før hun begynte i politiet i 1977. Hun ble godt kjent i hjemlandet som forærte henne $700 og en reise til Taiwan. CIA gav henne et sertifikat med teksten «in recognition of your personal outstanding efforts and co-operation.» Det var hennes beslutning om å etterforske den selvslukkede brannen som var nøkkelen til at terrorplanen ble avdekket, og til at Yousef flyktet.

Hun ble pensjonist i år 2000, og er nå (2019) pensjonert bestemor og lever i en ettroms leilighet på sin politipensjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «CNN - Terrorism trial begins in New York - May 13, 1996». edition.cnn.com. Besøkt 16. april 2017. 
  2. ^ «Nine facts about terrorism in the United States since 9/11». The Washington Post. 11. september 2013. 
  3. ^ «September 11th Fast Facts». CNN. 27. mars 2015. 
  4. ^ a b Ressa, Maria (2015) Filipino Woman Save Pope Arkivert 24. august 2019 hos Wayback Machine. rappler.com 15. januar 2015, lest 1. september 2019
  5. ^ a b Ressa, Maria (2003) Philippines: U.S. missed 9/11 clues years ago CNN
  6. ^ Brzezinski, Matthew (2. januar 2002). «Operation Bojinka's bombshell». Toronto Star. Arkivert fra originalen 14. juni 2002. Besøkt 24. august 2019.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 14. juni 2002. Besøkt 24. august 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]