Ahmici-massakren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ahmici-massakren er betegnelsen på en massakre som fant sted i den bosniske landsbyen Ahmici 16. april 1993.

Mer enn 100 sivile bosniske muslimer ble massakrert på denne dagen. Flesteparten av de drepte var kvinner, barn og gamle menn. Samtlige var muslimer. 180 muslimske hjem ble også ødelagte eller skadet under hendelsen. Minareten på Ahmici ble revet ned. Ikke et eneste hus i de kroatiske delene av byen var berørt. Noen overlevende muslimer hevdet at sine kroatiske naboer deltok i myrderiet.

Vitneberettelser sier at angrepet mot landsbyen begynte kl 0530 da bombekastere skøyt mot den nordlige delen av landsbyen for å hindre at muslimske innbyggere kunne rømme den veien mot den nærliggende skogen. Like etterpå begynte menn i uniformer fra den kroatiske militsen å systematisk gå igjennom landsbyen, skyte ned sivile og helte bensin på kroppene deres, noen ganger til og med sette fyr på de, selv om de var i live.

En patrulje med britiske FN-soldater som ankom landsbyen like etterpå avdekket massakren. De fikk tips fra en gruppe med bosnisk-muslimske soldater. Senere fortalte den britiske obersten Bryan Watters til Krigsforbryterdomstolen i Haag at:

SitatAhmici had been systematically destroyed in a quite ruthless fashion.Sitat

Han fortalte videre at massakren var en del av en terrorkampanje av bosniske kroater for å drive muslimene ut av den sentrale bosniske Lasvaelvdalen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]