Ahmed Wali Karzai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ahmed Wali Karzai
Ahmad Wali Karzai in 2010 (cropped).jpg
Født1961
Karz
Død12. juli 2011
Kandahar
Far Abdul Ahad Karzai
Søsken Hamid Karzai, Qayum Karzai, Mahmud Karzai
Beskjeftigelse Politiker, forretningsdrivende
Nasjonalitet Afghanistan

Ahmed Wali Karzai (født 1961 i Kandahar, død 12. juli 2011) var den yngste halvbroren til Afghanistans sittende president Hamid Karzai og sønn av Abdul Ahad Karzai. Han ble skutt og drept av en av hans livvakter den 12. juli 2011.

I oktober 2009 rapporterte The New York Times at Ahmed Wali Karzai mottok utbetalinger fra det amerikanske CIA[1] for "en rekke tjenester", inkludert rekruttering til en afghansk paramilitær grupperinger i regi av CIA i Kandahar-regionen. Disse anklagene ble benektet av Karzai-familien[2] som kalte dette for rykter og løgn.

Ahmed Wali Karzai overlevde en rekke attentatforsøk gjennomført av Taliban[3], og minst to angrep mot regjeringskontoret hans i hovedstaden Kandahar [4]. Ett angrep skjedde i november 2008, og det andre angrepet fant sted i april 2009. Ifølge Karzai har minst ni selvmordsbombere mistet livet i forsøk på å drepe ham.

Rapporter sier at Wali Karzai ble skutt to ganger med en pistol, en gang i hodet og en gang i brystet, da han kom ut av badet i hans egen residens. Attentatmannen skal ha vært en mangeårig bekjent av Karzai-familien og en av Karzai-familiens mest betrodde sikkerhetsvakter[5]. Overfallsmannen skal ha blitt drept umiddelbart av andre livvakter, og hans kropp ble hengt på et nærliggende torg i all offentlighet[6].