Ahmed Sadat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ahmed Sadat
Født1953Rediger på Wikidata
Al-Bireh (Jordanian annexation of the West Bank)
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
PartiFolkefronten for Palestinas frigjøring
NasjonalitetPalestina

Ahmed Sadat (også transkribert fra arabisk til Saadat eller Saʿdāt) (født 1953) er en palestinsk motstandsleder og generalsekretær i Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP).

Sadat ble født som flyktning. Foreldrene ble fordrevet 13. juli 1948 sammen med 8 000 andre, da den israelske hæren raserte landsbyen deres, Daïr Tarif nær Ramla.

I 1969 ble han som student medlem av PFLP. Han fullførte opplæringen til matematikklærer i Ramallah 1975. I 1976 ble han arrestert i Israel, og satt inne i fire år. I 1981 ble han innvalgt i PFLPs sentralkomite. Etter at PFLPs generalsekretær Abu Ali Mustafa var myrdet i 2001, ble han valgt til etterfølger.[1]

PFLP tok på seg ansvaret for drapet på Israels turistminister Rehavam Zeevi 17. oktober 2001. Israel holdt Sadat ansvarlig for drapet. Han ble internert i Mukata av Den palestinske selvstyremyndigheten og nektet utlevert. Etter forhandlinger som involverte USA og Storbritannia, ble det oppnådd en avtale om at Sadat skulle dømmes av en palestinsk militærdomstol og fengsles i Palestina under oppsyn av amerikanske og britiske vakter.[2] Han ble ført til et palestinsk fengsel i Jeriko 1. mai 2002. Palestinas Høyesterett avgjorde at dommen var i strid med Palestinas grunnlov uten at dette fikk praktisk konsekvens.

14. mars 2006 ble de britiske vaktene trukket tilbake uten forklaring fra fengselet der Sadat ble holdt. Samtidig var de amerikanske vaktene ikke på plass. Tjue minutter senere ble fengselet omringet av den israelske hæren.[3] De palestinske vaktene og noen av fangene overga seg. Rundt 200 fanger, inkludert Ahmad Sadat, overga seg ikke til å begynne med. Den israelske hæren angrep fengselet med stridsvogner, angrepshelikoptre og bulldosere, og rundt ti timer senere ble Ahmad Sadat, fem andre innsatte og over 200 palestinske politimenn tatt til fange av den israelske hæren.

25. desember 2008 ble Sadat dømt til 30 års fengsel av en israelsk militærdomstol blant annet for å ha ledet angrepet på den israelske turistministeren.[4] I 2012 ble han overført fra isolasjonscelle til spesilafengselet Gilboa.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ein demokratisches System für ganz Palästina» (tysk). Sozialistische Zeitung. mars 2003. 
  2. ^ «Monitors in a Jericho jail» (engelsk). The Guardian. 14. mars 2006. 
  3. ^ «Prison attack: Israeli aggression, British betrayal». International Middle East Media Center. 15. mars 2006. 
  4. ^ «Radikaler Palästinenserführer Saadat verurteilt» (tysk). Der Tagesspiegel. 25. desember 2008. 
  5. ^ «Campaign to free Ahmad Sa'adat − Background». Besøkt 11. januar 2022.