Ahja (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ahja jõgi
Ahja
LandEstlands flagg Estland
Lengde95 km
Nedbørfelt1 073 km²
StartErastvere-sjøen
MunningSamløp med Emajõgi
SideelverOrajõgi, Hilba, Leevi
Kart
Ahja (elv)
57°58′53″N 26°47′26″Ø

Ahja er ei sideelv til den større elva Emajõgi i det sørøstre Estland, og er med sine 95 km blant landets lengre elver og den fjerde lengste bielv. Nedbørfeltet er på 1 070 km², og elva har om lag 88 meters høydeforskjell.

Kildene er innsjøen Erastvere järv i høydedragene Otepää helt sørøst i Põlva fylke, og den renner derfra videre ut i elva Emajõgi om lag 9 km ovenfor dennes utløp i Peipussjøen. Den renner blant annet gjennom småbyene Vastse-Kuuste og Ahja, førstnevnte ved jernbanen fra Petseri til Tartu. Ved Ahja finner man utspringet Taevaskoja (Himmelkammeret), som er en bratt og mye besøkt naturformasjon.[1]

Omgivelsene skifter mellom barskog, løvskog og myromåder, i Valgesoo-myren 5 km sør for byen Ahja er det satt opp et 24 meter høyt utkikkstårn for turgåere. Dette myrområdet utgjør en urstrømdal mellom småbyene Ahje og Kiidjärve, og har status som landskapsvernområde (10,4 km²)

Ahja er en av de mest populære rekreasjonsområdene for innbyggerne i Tartu, og regnes som en av de vakreste elvene i hele Estland.[2]

I 1951 ble det bygget et vannkraftverk midtveis i elva, ved Saesaare 6 km øst for tettstedet Kiidjärve. Dette skapte Saesaare-reservoaret, et langt og svingete kunstig reservoar som er svært populært for kanoturister.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kokk, Aavo og Eilart, Andres: Brushstroke Estonia, forlaget Regio. Tallinn, 2011, side 106.
  2. ^ Kokk, Aavo og Eilart, Andres: Brushstroke Estonia, Forlaget Resio, Tallinn 2011, side 58. ISBN 978-9949-478-62-0.