Agueda Kahabagan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Agueda Kahabagan y Iniquinto (kalt Henerala Agueda) (antagelig fra Santa Cruz eller fra Calauan i provinsen Laguna, Filippinene) var en kvinnelig frihetskjemper med generals rang under den filippinske uavhengighetskrig 189698 og under den filippinsk-amerikanske krig 18991901.

Det vites ikke med sikkerhet hvor eller når Agueda ble født, eller når hun døde. Men hun kom fra provinsen Laguna sør for Manila, og var en av de kvinner som fremheves som nasjonale helter fra de filippinske frihetskamper i slutten av 1800-tallet. Hun har fått hedersbetegnelsen tagalogenes Jean d'Arc for sin innsats under kampene i Laguna, en av de første åtte provinsene som i august 1896 gikk til opprør mot Spania.

Da den nasjonalistiske bevegelse tok fart med organiseringen av det hemmelige revolusjonære selskap Katipunan i 1892, ble konspiratørene organisert i frimurerlosjer. Ettersom kvinner ikke kan være medlemmer i frimureriet, ble det etablert en egen «frimurerlosjer» for kvinnene tilknyttet Katipunan, under ledelse av Josefa Rizal, Gregoria de Jesus og Marina Dizon. Det antas at både de militære ledere Agueda Kahabagan og Teresa Magbanua (som i ettertid også er blitt kalt general) hadde tilknytning til dette kvinnelige frimureriet. Andre kvinner aktive motstanden mot spanjolene og/eller amerikanerne var Trinidad Tecson, Valeriana Elises y Palma, Hilaria Aguinaldo, og den aldrende Melchora Aquino («Tandang Sora»).

Heneralas tapperhet i kamp var legendarisk. Hun skal ha kjempet i felten kledt i hvitt, med rifle og med bolo (filippinsk kort sabel). General Miguel Malvar gjorde henne til kommandant for en kampstyrke antagelig i mai 1897. Hun nevnes i samband med general Artemio Ricartes angrep på den spanske garnison i San Pablo i Laguna i oktober 1897. Kampanjen i Laguna endte da den siste spanske garnisonen, i Santa Cruz, overgav seg.

Sannsynligvis var det general Pio del Pilar som anbefalte at hun skulle tildeles ærestittelen Henerala (generalen). I mars 1899 er hun som eneste kvinne oppført i fortegnelsen over generaler i den filippinske republikk, med merknaden at utnevnelsen hadde funnet sted den 4. januar 1899. Hun kjempet også mot amerikanerne i området sør for Manila.