Agnete (skuespill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skuespilleren Magda Blanc i tittelrollen som Agnete, fotografert av Brødrene Larm i 1901. Bildet tilhører Oslo Museums fotosamling.

Agnete er et skuespill av den norske forfatteren Amalie Skram, utgitt i 1893.

Stykket kan i flere henseende minne om Ibsens Et dukkehjem. Hovedpersonen Agnete Lindemann, som har blitt beskrevet som «kanskje den mest sympatiske av Amalie Skrams kvinneskikkelser»,[1] har en blandet fortid: hun er av god familie, vakker, og skilt fra en mann som senere gikk konkurs og derfor ikke kunne yte bidrag. For å overleve stjeler hun, ved å naske fra venner, arrangere falske innsamlinger og lignende. Hun forelsker seg i Rikard Berg, advokaten som førte skilsmissesaken for henne, og de blir gift etter at han har tvilt seg fram til et ja.

Hun ønsker å leve et «sant liv» overfor ham, og bekjenner sin uærlighet i fortiden. Han klarer ikke å akseptere dette, og ekteskapet går i stykker. Hun står ulykkelig og ribbet tilbake, og «reiser til min fetter i Nordfjord for å bli hans husbestyrerinne».

Edvard Beyer skriver[2] at «Stykket utmerker seg ikke ved stor originalitet. Litt klosset er det i det tekniske også. Men Agnete er et levende lite menneske, tegnet med ømhet og varme. Hennes kjærlighetsdrøm og stillferdige kvinneskjebne griper».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sitat fra Borghild Kranes forord til 1967-utgaven, i Norges nasjonallitteratur
  2. ^ i Norges litteraturhistorie, 1975; bd 3, 496

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]