Hopp til innhold

Aglaophyton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sannsynlig fylogenetisk utvikling av mellomformer mellom moser («mosses») og karplanter («ferns & seed plants»)i tidsepokene silur og devon (blå farge).

Aglaophyton major er en utdødd art i slekten Aglaophyton – en forhistorisk gruppe av planter. Dette var den første sporofytt-generasjon av diploid-haploide planter som skilte lag med karplanter i devon, for om lag 400 millioner år siden. De var en slags mellomstadie mellom moser og karplanter. Noen av dem var trolig forfedre til våre dagers kråkefotplanter (Lycopsida).

Aglaophyton skilte lag med det som skulle bli karplantene omtrent samtidig med slektene Horneophyton og Cooksonia, ohg disse tre utgjør antakelig slekter i mellomstadiet Polysporangiophyte umiddelbart før utviklingen av karplantene.

Stammene var runde og inntil 6 mm i diameter, planten var 15-50 cm høy. Gruppen ble beskrevet i 1920, utfra fossiler funnet i blant annet Skottland. Vevet kunne frakte vann men hadde ikke fullt utviklet vedvev eller silvev slik vi kjenner det fra karsporeplantene. Noen arter var blant de første som levde i symbiose med arter av sopp.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata