Agenysa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Agenysa
Agenysa peruviana
Nomenklatur
Agenysa
Spaeth, 1905
Populærnavn
-
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
Økologi
Antall arter: 8
Utbredelse: Neotropisk
Inndelt i

Agenysa er en slekt av biller som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Både larvene og de voksne (imago) er planteetere.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore, brede og hvelvede, halvmatte, gjerne svarte bladbiller, med rødlige eller oransje tegninger. De har gjerne grønnlig eller blåaktig metallglans. De er bredt skjoldformede, sidene av dekkvingene er kraftig utvidete og dekker beina. Spissen av dekkvingene er oftest noe tilspisset. Pronotum er ikke like utvidet, men dekker hodet slik at det ikke er synlig ovenfra. Dekkvingenes forhjørner er lite framskutte foran pronotum, dyret får en omtrent hjerteform sett ovenfra. Oversiden er kraftig, men spredt punktert.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Både larver og voksne lever på planter og eter fra dem. Denne gruppen omfatter arter med et subsosialt levevis, der hunnene passer på avkommet sitt [1]. Artenes vertsplanter synes ikke å være kjente for denne slekten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gruppen er utbredt fra Panama i nord til Argentina i sør.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ M. Valverde de Macedo, V. Flinte, A. Abejanella og C.S. Chaboo (2015). Three New Reports of Subsocial Tortoise Beetles From South America (Chrysomelidae: Cassidinae). Annals of the Entomological Society of America e(6). [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]