Agderrådets universitetskomité

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Agderrådets universitetskomité ble etablert i 1994 for å arbeide for et universitetSørlandet. Den første tiden, fra 1994 til 2003 var Bjørg Wallevik, ordfører i Kristiansand, leder av komitéen. Da hun ikke ble gjenvalgt i 2004, tok den nye ordføreren i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland, over som leder.

Komiteen hadde en forløper i en tidligere komité som ble lagt ned da Agder distriktshøyskole ble etablert i 1969. Ved fusjonen av seks høyskoler på Sørlandet i 1994 til Høgskolen i Agder ble en ny komité etablert. Den formulerte året etter et universitetsmål, noe som regionen allerede hadde tatt sikte på gjennom planen Felles mål for Agder. Både politikere, næringslivsrepresentanter og representanter fra høgskolen har deltatt i arbeidet. Finansieringen har skjedd ved etableringen av Sørlandets Kompetansefond, hvor både Kristiansand og andre kommuner på Sørlandet la eierandeler fra VAE inn i prosjektet. Dette og andre fond har bidratt med store summer til høyskolen. Også næringsliv og fylkeskommuner har bidratt.

En viktig medspiller for komitéen var Jon Lilletun, stortingsrepresentant og statsråd.

Første etappe av arbeidet ble fullført da kronprinsesse Mette Marit foretok den offisielle åpningen av Universitetet i Agder. Men arbeidet fortsetter for å skaffe gode rammebetingelser for det sjuende universitetet i Norge.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bjørg Wallevik, Jan Oddvar Skisland, Harald Furre (26. november 2007). «Fra visjon til virkelighet». Fædrelandsvennen: 3, del 2.  Ikke lagt ut på Internett