Afro-cubanere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Afro-cubanske gutter i Trinidad på Cuba

Afro-cubanere betegner den befolkningen på Cuba som nedstammer fra svarte afrikanere bragt til det amerikanske kontinentet som slaver under den transatlantiske slavehandelen. Uttrykket afro-cubansk brukes om historiske og kulturelle elementer fra Cuba som man mener stammer fra det afro-cubanske samfunnet, f.eks. sider ved religioner, musikk, språk, kunst eller klassebetinget kultur.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Ifølge folketellingen i 2001, som omfattet 11,2 millioner cubanere, beskriver 1,1 millioner cubanere seg som svarte, mens 2,8 millioner beskriver seg som mulatter eller mestiser.[1] Dermed aksepterer en betydelig del av befolkningen å ha i det minste delvis afrikanske aner. Deler av befolkningen regner fremdeles sin tilhørighet til bestemte afrikanske folkegrupper, sælig yoruba, igbo og kongo, men også arará, mandingo, fula, makua og andre. Rasediskriminering er fortsatt vanlig på Cuba, selv om det ikke er offisiell politikk. Mange afro-cubanere mener at de nektes arbeid i den lukrative turistindustrien.

Den forholdsmessige andelen afro-cubanere har økt etter kommunistrevolusjonen i 1959, fordi store deler av den hvite middelklassen (og det meste av overklassen) har forlatt øya. De som har blitt igjen er de fattigere lagene i befolkningen, særlig svarte.[2] Det finnes mindre antall afro-cubanere eller etterkommere av afro-cubanere i flere amerikanske land, særlig USA, og i noen afrikanske land som Ekvatorial-Guinea, Nigeria og Angola.

Uavhengige undersøkelser anslår tallet på personer av afrikansk opprinnelse på Cuba til mellom 33,9 % og 62 %. Minority Rights Group International mener antallet mulatter er 51 %.[3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]