Afro-Shirazi Party

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Afro-Shirazi Party
ASP-TANU kanga.jpg
En kanga som feirer TANU og ASP
LandZanzibar Zanzibar
Grunnlagt1963/1964
Nedlagt1977
IdeologiAfrikansk nasjonalisme

Afro-Shirazi Party (ASP) var et politisk partiZanzibar. Partiet blei til da det hovedsakelig persiske partiet Shiraz Party og det hovedsakelig afrikanske partiet Afro Party blei slått sammen på Zanzibar. På initiativ fra Abeid Karume blei Afro-Shirazi Union starta for å motvirke Zanzibar Nationalist Partys mål om å splitte den afrikanske delen av befolkninga. Unionen førte til grunnleggelsen av ASP, som kjempa mot kolonialisering og sultanen.[1] Grunnlegginga av ASP førte til at araberne mista makta under revolusjonen på Zanzibar i 1964. I 1977 slo ASP seg sammen med Tanganyika African National Union fra fastlandstanzania, og danna Chama cha Mapinduzi (Revolusjonspartiet), som fortsatt[trenger oppdatering] har makta i Tanzania.

Partiets flagg, som inspirerte Zanzibars flagg, og dermed også Tanzanias flagg, var en trikolor med blått øverst, svart i midten og grønt nederst. I midten, på den svarte randen, sitter ei gul hakke.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bakker, Jarig (1. februar 2005). «Zanzibar (Tanzania Arkivert 20. november 2009 hos Wayback Machine.». Flags of the World.
  2. ^ «Political party flags in Tanzania». CRW Flags.