Afganskij izlom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Afganskij izlom
orig. Афганский излом
Generell informasjon
GenreKrigsfilm
Utgivelsesår1990
NasjonalitetSovjetunionen, Italia
Lengde140 min.
SpråkItaliensk, russisk
Bak kamera
RegiVladimir Bortko Rediger dette på Wikidata
MusikkVladimir Dasjkevitsj Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeMichele Placido, Aleksej Serebrjakov, Jurij Kuznetsov, Tatjana Dogileva, Vladimir Jerjomin, Filipp Jankovskij,[1] Andrej Krasko,[1] Vadim Jakovlev,[1] Nina Ruslanova,[1] Viktor Bytsjkov,[1] Anastasija Melnikova,[1] Viktor Proskurin,[1] Ivan Krasko[1] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapLenfilm Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1990
Eksterne lenker

Afganskij izlom (originaltittel: Афганский излом) er en sovjetisk film fra 1990, regissert av Vladimir Bortko.[2][3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Begivenhetene utspiller seg rett før begynnelsen av den sovjetiske tilbaketrekningen fra Afghanistan i 1988. Løytnant Steklov, sønn av en høytstående general, blir også sendt til Afghanistan . i håp om å få delta i kamp, og skaffe noen medaljer før krigen er over. Major Banduras sin tjeneste i Afghanistan er ferdig, og står fritt til å reise hjem og gjenforenes med sin kone som han nesten har glemt. Men dette betyr også å måtte forlate hans elskerinne Katja (spilt av Tatjana Dogileva) en sykepleier ved militærbasens sykehus.

Banduras overordnede Leonid (spilt av Mikhail Zjygalov) er også forelsket i Katja. Men han tror ikke at han er i stand til å tilpasse seg et sivilt liv, etter så mange år med konflikter. Den sovjetiske kommandoen arrangerer en avtale med en lokal afghansk krigsherre, om at han aldr skal iverksette tiltak mot de tilbaketrukne sovjetiske troppene - i bytte mot å få flere våpen og forsyninger. På spørsmål om hvorfor han trenger enda flere våpen ettersom konflikten ser ut til å nærme seg slutten, svarer krigsherren at krigen hans kommer til å pågå i svært lang tid.

Men på vei tilbake til militærbasen blir konvoien som har levert forsyningene overfalt av en annen Mujahideen-fraksjon. De sovjetiske fallskjermsoldatene søker dekning, og kjemper med bare noen få skader. Men veien videre blir blokkert, på grunn av en skadet drivstoff-tanker. Den uerfarne Steklov skynder seg fremover, og forsøker å lede tropper til mot-angrep. Som følge av dette blir han hardt skadet, og senere blir det ene beinet amputert ved et sykehuset. Kort tid senere planlegger Banduras seg for å bli værende hos soldatene sine en stund til, og lede et oppdrag for å ta hevn - og ta ut en Mujahideen-leder.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Mikele Platjido som Mikhail Bandura
  • Tatjana Dogileva som Katja
  • Mikhail Zjigalov som Leonid
  • Aleksej Serebrjakov som Arsjonov
  • Filipp Jankovskij som Nikita Steklov

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]