Adolf Østbye

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Adolf Østbye
Født30. januar 1868
Død5. september 1907Rediger på Wikidata (39 år)
Beskjeftigelse SangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Gustav Adolf Olsen Østbye (født 30. januar 1868 i Oslo, død 5. september 1907 i Oslo) var en norsk revyartist og barberer, som ble den første norske plateartisten. De tidligste spillbare norske sylindere stammer fra 1889. I løpet av årene 1889-1904 spilte Østbye inn en rekke sylindere, kjent som Østbye Record. Flere av disse ble produsert i samarbeid med direktøren for norsk Pathé, William Farre.

Første plateinnspilling i Norge[rediger | rediger kilde]

I desember 1904 var Østbye den første som spilte inn en grammofonplate i Norge. Platen var Parodi paa Terje Vigen (Faktisk var Edvard Grieg den første nordmann som spilte inn grammofonplate, han spilte inn ni plater i Paris våren 1903). De norske innspillingene ble foretatt på Grand Hotel, Kristiania.

Østbye spilte inn flere sylindere og grammofonplater. Han spilte hovedsakelig inn for Pathé og The Gramophone Company (HMV), hvis mastere ble utgitt av Victor Records i USA, samt for Columbia Records. Mange av disse solgte meget bra, og den mest populære slageren fra 1904 «Bal i Hallingdal» sammen med Carl Mathisen (1870-1933) på trekkspill fortsatte å være i HMV-katalogene til ut på 1930-tallet. Melodien Bal i Hallingdal er senere blitt benyttet av Alf Prøysen i Julepresangen.

Østbye dannet også sitt eget plateselskap, Ekko - Kristiania, i løpet av 1906-1907. Disse planene ble brakt i opphør av hans sykdom i 1907. Kun en håndfull Ekko-plater oppgis å eksistere i dag. Disse platene ser begge ut til å være tidligere Pathé- og Østbye Record-innspillinger som har blitt overført til grammofonplater. Årsaken til dette kan være at Østbye, på den tiden, var for syk til å spille inn «live». Han døde i Kristiania, bare 39 år gammel.

Kilder[rediger | rediger kilde]