Ada Sofie Austegard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ada Sofie Austegard
Født21. desember 1963 (55 år)
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Kongens fortjenstmedalje, Rettssikkerhetsprisen (2009), Erik Byes Minnepris (2012), Årets ladejarl (2017)

Ada Sofie Austegard (født 21. desember 1963 i Evje) er stifter og leder av Stine Sofies Stiftelse.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Austegard er datter av gruvearbeider Knut Austegard og Televerk-ansatt Janna Austegard. Hun vokste opp på Evje sammen med foreldrene og sin eldre søster. Hun gikk på Evje barneskole, Evje og Hornnes ungdomsskole og Hornnes gymnas. Senere tok etter dette utdannelse innen sosialpedagogikk på Høgskolen i Agder. Hun fikk to barn med sin første ektemann, og etter at de ble skilt giftet hun seg på nytt, og sammen har de en datter.

Stine Sofies Stiftelse[rediger | rediger kilde]

Austegard stiftet Stine Sofies Stiftelse etter at hennes datter Stine Sofie ble brutalt drept i Baneheia i Kristiansand i Baneheia-saken 19. mai 2000. I 2001 ble hun nominert til «Årets navn» av Verdens Gang.

Hun fikk i 2008 Kongens fortjenstmedalje i gull fra HM Kongen for: «et særlig fortjenestefullt arbeid av stor nasjonal betydning for å styrke rettsvernet for barn og rettsstillingen for pårørende i saker om overgrep mot barn.»

I april og mai i 2010 gikk hun 570 kilometer tvers over Grønlandsisen, ledet av ekspedisjonfarer Cecilie Skog, for å markere 10-årsjubileet for Stine Sofie Stiftelsen.[1]

I 2015 etterlyste hun offeromsorg.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]