Aculepeira ceropegia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Aculepeira ceropegia

Vitenskapelig(e)
navn
:
Aculepeira ceropegia
(Walckenaer, 1802)
Norsk(e) navn:
Hører til: Aculepeira
hjulspinnere
Entelegynae,
Neocribellata,
edderkopper
Nasjonal rødliste (Norge): [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-VU-no.svg

VU — Sårbar

Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, ?,
finnes i Norge

Aculepeira ceropegia er en av edderkoppene i gruppen hjulspinnere (Araneidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Aculepeira ceropegia er en ganske kraftig bygd edderkopp, med en todelt kropp, en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Kroppen er 12-14 millimeter lang hos hunnen, det er dermed en forholdsvis stor edderkopp. Hannen er mye spinklere og kroppen er 7-8 millimeter lang når den er voksen. Den virker påfallende piggete på grunn av kraftige børster på beina og kroppen. Forkroppen er bred, med fine, nedliggende hår. Bakkroppen hos hunnen er stor og pæreformet, tydelig tilspisset bak i motsetning til de fleste andre hjulspinnere. Bakkroppen har en gulhvit, eikeblad-formet tegning i midten, på sidene er den brun med gulaktige felter. Den har åtte øynene, fire forholdsvis store øyne i midten, som mer eller mindre danner et kvadrat, og et par ganske små øyne som sitter tett sammen på hver side. Chelicerene er korte, kraftige, med tenner på innsiden. Beina er middels lange og ganske kraftige.

Aculepeira ceropegia er den eneste norske arten fra denne slekten, så forveksling med andre arter skulle ikke by på et problem. Men flere av hjulspinnerne kan være ganske like hverandre, samtidig som de kan være fargevariable av utseende. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens genitalier, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten spinner hjulnett mellom busker og lav vegetasjon, kjønnsmodne eksemplarer kan finnes om sommeren. Arten blir vurdert som Sårbar(VU) på den norske rødlisten fra 2010.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Åkra, Olsen, Pommeresche & Ødegaard. 2010. Edderkoppdyr Arachnida. Norsk rødliste for arter 2010.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Araneae - spiders of Europa – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Aculepeira (tysk)
  • Åkra, Kjetil; Olsen, Kjell Magne; Pommeresche, Reidun og Ødegaard, Frode. 2010. Edderkoppdyr Arachnida i Norsk rødliste for arter 2010. Artsdatabanken. Side 355-366.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]