Actus pontificum Cenomannis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Actus pontificum Cenomannis er en rekke korte biografierlatin fra middelalderen av biskopene i den franske byen Le Mans.

Verket starter med den første biskopen Julian, en av «de syttito disipler». Hovedmengden av teksten ble skrevet på midten av 800-tallet, sannsynligvis av en skriver eller flere ved katedralen i Le Mans, skjønt verket hadde flere betydelige fortsettelser i løpet av høymiddelalderen. Mye av informasjonen som finnes i den eldste kjerneteksten, foruten flere charter og diplomer, er delvis eller fullstendig oppdiktet.

Actus pontificum Cenomannis var sannsynligvis en del av en ambisiøs kampanje for å øke biskopens myndighet og makt over de klostrene som lå i nærheten, spesielt klosteret i Saint-Calais, men dette forsøket rant ut i sanden ved det kongelige rådsmøtet i Verberie i 863. Teksten er uansett av stor betydning for forståelsen av den sene karolinske episkopale ideologi.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Engelskspråklig diskusjon av teksten kan bli funnet i W. Goffart: The Le Mans forgeries : a chapter from the history of church property in the ninth century (Cambridge, Mass, 1966).
  • Den beste og nyeste utgaven av Actus og beslektede tekster som overgår alle andre er M. Weidemann: Geschichte des Bistums Le Mans von der Spätantike bis zur Karolingerzeit : Actus Pontificum Cenomannis in urbe degentium und Gesta Aldrici (Mainz, 2000).