Act of Valor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Act of Valor
Generell informasjon
Utgivelsesår2012
Prod.landUSA
Lengde110 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegissørMike McCoy
Scott Waugh
ProdusentMike McCoy
Scott Waugh
ManusforfatterKurt Johnstad
MusikkNathan Furst
Foran kamera
MedvirkendeRoselyn Sánchez
Nestor Serrano
Emilio Rivera
Rorke Denver
Annen informasjon
Budsjett$12 millioner
Prod.selskapRelativity Media
Premiere24. februar 2012
Eksterne lenker

Act of Valor er en amerikansk actionfilm fra 2012, regissert av Mike McCoy og Scott Waugh. Manus ble skrevet av Kurt Johnstad. Hovedrollene spilles av Alex Veadov, Roselyn Sánchez, Nestor Serrano og Emilio Rivera, som alle var aktive Navy SEALs da filmen ble produsert. Filmen ble publisert i Storbritannia og Irland den 23. mars 2012, og kom ut på DVD og Blu-ray den 5. juni 2012.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Filippinene dreper terrorister en amerikansk ambassadør, hans unge sønn, og dusinvis av barn ved en barneskole ved hjelp av en bilbombe forkledd som en iskrembil. Mannen som planla denne terroraksjonen var en tsjetsjensk terrorist ved navn Abu Shabal (Jason Cottle), som deretter reiser til en treningsleir for terrorister i Indonesia. I Costa Rica møtes to CIA-agenter, Walter Ross (Nestor Serrano) og Lisa Morales (Roselyn Sánchez), for å samle etterretning om målet sitt, en narkosmugler med navn Mikhail "Christo" Troykovich. Christos menn dreper Ross og tar med seg Morales. Hun blir deretter fengslet og torturert av narkosmuglere i jungelen.

Ved en militærbase i San Diego er medlemmer av en avdeling i Navy SEAL hjemme på perm. Løytnant Rorkes kone er gravid, og hele avdelingen tilbringer tid sammen med sine familier frem til de skal sendes ut igjen. Avdelingen blir deretter sendt til Costa Rica for å redde Morales. De syv Navy SEALs blir sluppet i fallskjerm over jungelen om natten. Ved daggry nærmer de seg stedet hvor Morales blir holdt fanget og torturert. Rorke og Weimy, teamets snikskyttere, holder oversikt over området samtidig som de andre fem, ledet av Dave, gjennomsøker bygningene og dreper vaktene. En av soldatene, Mikey, blir skutt i øyet og slått bevisstløs, men overlever. Soldatene får med seg Morales, og finner også en mobiltelefon med masse informasjon om smuglerne.

Men skuddvekslingen varsler flere fiender som oppholdt seg lengre unna, og disse er på vei mot leiren. Soldatene finner en lastebil og prøver å stikke av. Underveis nøytraliserer de fienden, og de kommer seg unna med båt. Christo og Shabal, som er barndomsvenner, møtes i Kiev. De går til en bygning hvor det lages veldig kraftige bombevester som ikke kan avsløres av metalldetektor, og som er tynn nok til å brukes under klærne uten å tiltrekke seg oppmerksomhet. På et amerikansk hangarskip blir Rorke informert om at etterretningen bekrefter at Shabal og Christo samarbeider tett. Shabal, en muslimsk terrorist, planlegger å bringe jihad til USA. Christo er ikke bare en narkolanger, men smugler også mennesker inn i USA.

To Navy SEALs - Ajay og Ray, blir sendt til Somalia, hvor en våpentransport som involverer Shabal finner sted. De andre soldatene - bestående av Rorke, Dave, Sonny og Weimy, reiser til USA, i tilfelle terroristene planlegger å reise dit. Løytnant Rorke gir sjefen Dave et brev som han skal gi til Rorkes kone i tilfelle Rorke blir drept i kamp. Ajay og Ray hopper i fallskjerm fra ett transportfly utenfor kysten av Somalia. De oppdager Shabal sammen med seksten andre terrorister. De sporer flyet til terroristene til en øy utenfor California, hvor resten av teamet går til angrep, og de klarer å drepe åtte terrorister. Men Shabal og de resterende åtte terroristene flykter. I det sørlige Stillehavet blir Christo tatt til fange. Under forhør avslører Christo sin forbindelse med Shabal og deres plan om å sende selvmordsbombere til å detonere vester på strategiske steder over hele USA, og dermed forårsake en panikk som kan overgå 11. september 2001.

Navy SEALs blir informert om at Shabal er på vei til USA via en hemmelig tunnel mellom Mexico og USA, og de blir beordret til å samarbeide med meksikanske spesialstyrker og nøytralisere terroristene. De hemmelige tunnelene går i flere retninger, og soldatene vet ikke hvilken vei de har tenkt seg. Så terroristene må stanses før dem kommer seg inn i tunnelen, ellers blir det umulig å finne ut hvor de gjør av seg etter å ha ankommet USA. Soldatene går til angrep, og under skuddvekslingen kaster terroristene en granat. Rorke kaster seg over granaten før den detonerer, og redder dermed hele laget sitt. Men han dør av skadene. Dave følger etter terroristene, og skyter dem i det terroristene er på vei inn i tunnelen. Han blir deretter skutt flere ganger av Shabal og blir alvorlig skadd. Men Sonny dukker opp i siste liten og dreper Shabal. Senere blir Rorke gitt en militær begravelse med alle æresbevisninger, og Navy SEALs gjør honnør foan kisten hans under begravelsen. Filmen avsluttes med en dedikasjon til hver eneste Navy SEAL drept i kamp siden 11. september, sammen med en liste over navnene deres. Samt en fotomontasje av andre dagligdagse offentlige tjenestemenn.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

  • Jason Cottle som Abu Shabal
  • Rorke Denver som Rorke
  • Alex Veadov som Christo
  • Roselyn Sánchez som Lisa Morales.
  • Nestor Serrano som Walter Ross
  • Emilio Rivera som Sanchez

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]