Acme Corporation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Acme Corporation er et fiktivt selskap kjent fra tegnefilmene fra Warner Bros. om Bippe Stankelbein og Per Ulv. Begrepet acme er lånt fra gresk (ακμή) og betyr «topp» eller «det beste (i sitt slag)». I tegnefilmsammenheng er det siden forklart som et rekursivt akronym Acme Company Makes Everything, men også A Company (that) Makes Everything. Det fiktive selskapet har røtter tilbake til 1920-tallet, og er siden benyttet i et utall tegnefilmer, TV-program og spillefilmer.

Warner Bros benytter fortsatt selskapet, og begrepet går igjen spesielt i tegnefilmene og tegneseriene i Looney Tunes-serien, Tiny Toons og Animaniacs.

Selskapet er ikke klart definert, og fremtrer mer som et konglomerat som produserer alt mulig. Mest kjent er selskapets produkter, gjerne kjøpt av Per Ulv, som bestiller våpen, raketter og andre innretninger for å gjøre kål på Bippe Stankelbein.

I filmen Hvem lurte Roger Rabbit er Acme Corp. en bedrift som lager morosaker, oppkalt etter dens grunnlegger Marvin Acme (som forøvrig blir myrdet i løpet av filmen).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]