Acherontia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Acherontia
Nomenklatur
Acherontia spp.
Laspeyres, 1809
Populærnavn
dødningehodesvermere
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSvermere
UnderfamilieSphinginae
Økologi
Antall arter: tre, én art funnet i Norge
Habitat: terrestrisk, noen vandrer mye
Utbredelse: Afrika, Asia og Europa
Inndelt i

Dødningehodesvermere (Acherontia) er en slekt av sommerfugler som tilhører familien svermere (Sphingidae). Slekten omfatter tre kjente arter av store, kraftige svermere som lett kjennes på at de har en lys, dødninghode-lignende tegning oppe på ryggen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Store (vingespenn 100 – 130 mm), uvanlig kraftig bygde, brunlige svermere. Hodet er stort og bredt, antennene temmelig korte. På brystet er det en brunhvit tegning som med litt fantasi ligner et menneskekranium, særlig hos A. styx. Bakkroppen har store, gule flekker på sidene. Forvingene er rødbrunt spraglete, bakvingene gule med mørke tverrbånd. Den store larven er lyst grønnlig med markerte skråstriper på sidene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever først og fremst på planter i søtvierfamilien, blant andre potet. De voksne svermerne har en uvanlig kort og tykk sugesnabel og besøker ikke blomster for å drikke nektar. Derimot søker de gjerne inn i bikuber for å stjele honning. Svermerne utskiller feromoner som ligner på dem biene selv bruker, og de unngår derfor i stor grad å bli angrepet, en del blir likevel stukket i hjel. Svermerne kan lage en pipende lyd ved å støte luft ut gjennom sugesnabelen.

Vandrere[rediger | rediger kilde]

Disse svermerne er sterke flygere og kan foreta lange vandringer, særlig gjelder dette dødningehodesvermeren (A. atropos). Denne hører egentlig hjemme i tropisk Afrika og Sør-Europa, men flyr fra tid til annet opp til Norge, der den har blitt funnet helt nord til Finnmark.

Overtro[rediger | rediger kilde]

På grunn av den dødningehode-lignende tegningen på brystet har disse svermerne mange steder blitt sett på som illevarslende og som symboler på ondskap eller død. En slik rolle hadde Acherontia styx i thriller-filmen nattsvermeren (Silence of the Lambs).

Bilder[rediger | rediger kilde]

Dødningehodesvemer ('Acherontia atropos), larve, puppe og voksent insekt

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]