Acer davidii

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Acer davidii
Bladverk
Bladverk
Vitenskapelig(e)
navn
:
Acer davidii
Franch.
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: lønneordenen
Familie: lønnefamilien
Underfamilie: Hippocastanoideae
Slekt: lønneslekta
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: skog
Utbredelse: Kina, Myanmar

Acer davidii er en lønneart fra Kina og Myanmar.

Den er et løvfellende tre som blir opptil 10 m høyt. Barken er lysende grønn med hvite striper. Bladene er ovale til lansettformede, 8–12 cm lange, 5–8 cm brede, lysegrønne på undersiden og mørkegrønne på oversiden. De kan være enkle, eller ha 3 eller 5 lapper. Bladranden er sagtannet. Bladgrunnen er avrundet eller hjerteformet, og bladene er tilspissede.

Trærne har i utgangspunktet tvekjønnede og rene hannblomster på samme plante (andromonøci), men ofte vokser tvekjønnede og rene hannblomster på ulike planter (androdiøci). Blomstene er grønngule og samlet i hengende blomsterstander. Fruktene er 25–28 mm lange samaraer som sitter parvis i 180° eller stump vinkel. Trærne blomstrer i mars–april, og frukten er moden i september.

Acer davidii vokser vilt i blandingsskoger i de kinesiske provinsene Anhui, Fujian, sørøstlige Gansu, Guangdong, Guangxi, Guizhou, Hebei, Henan, Hubei, Hunan, Jiangsu, Jiangxi, Ningxia, sørlige Shaanxi, Shanxi, Sichuan, Yunnan og Zhejiang. Den finnes også i Myanmar.

Arten er ganske variabel, og viltvoksende trær regnes til to underarter:

  • subsp. davidii – Bladene er enkle eller grunt trelappede med uregelmessig sagtannet rand. Blomsterstanden har 20–30 blomster.
  • subsp. grosseri – Bladene har fem lapper og dobbelt sagtannet rand. Blomsterstanden har 10–15 blomster. Av noen regnet som en egen art, A. grosseri.

Artsnavnet hedrer den franske misjonæren og plantesamleren Armand David som oppdaget treslaget i 1869. Acer davidii dyrkes av og til i hager, og det finnes flere kultivarer, blant annet 'George Forrest' og 'Ernest Wilson'.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Stamme